ODS: Bojujeme za záchranu OSVČ a požadujeme zvyšování kompenzačního bonusu

16.04.2020 13:00

Senát dnes projednává další zákony. Jaká jsou stanoviska senátorů ODS?

ODS: Bojujeme za záchranu OSVČ a požadujeme zvyšování kompenzačního bonusu
Foto: ODS
Popisek: ODS

  • Nepodpoří zákony, které souvisejí s nájmy prostor pro bytové i komerční účely. Tyto návrhy pouze přenášejí problém na pronajímatele a stát se zbavuje jakékoliv odpovědnosti.
    - navrhují státní garanci pro pronajímatele ve výši 80 % všech dluhů z nájemného.
     
  • Budou chtít také prodloužit možnost čerpání kompenzačního bonusu do června 2020 a postupné navyšování částky ve výši 500 Kč, 700 Kč a 900 Kč.
     
  • Podpoří zákon, kterým se prodlužují lhůty pro konání voleb do Senátu.
    - také podpoří doprovodné usnesení, dle kterého vláda v souvislosti se senátními volbami jednala v rozporu s ústavním pořádkem.
     
  • Zákon o ČNB podpoří
    - cestou doprovodného usnesení chtějí být průběžně informováni o rozsahu využití oprávnění k obchodování na finančním trhu.
     
  • Zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti senátoři ODS nepodpoří.

„Podle senátorského klubu ODS jsou oba návrhy zákonů, které řeší nájmy prostor pro bytové i komerční účely, špatné. Oba totiž neřeší problém na začátku řetězce, tzn. u nájemníků a problém přenášejí na pronajímatele. Zejména u nájmu bytových prostor, ale ve své podstatě i u nájmů prostor pro komerční účely, může vzniknout klamný dojem odpuštění nájmu, ale prakticky dochází pouze k odložení této povinnosti. Na konci roku se velká množina nájemců bytů může dostat do postavení dlužníka a bude ohrožena okamžitou výpovědí z nájmu. Na druhou stranu, při neexistenci tohoto zákona, zůstává problém neschopnosti platit nájmy v tomto okamžiku zcela neřešen. Proto jsme se rozhodli podat a podpořit pozměňovací návrhy, které zavádějí pro pronajímatele státní záruku ve výši 80 % všech dluhů z nájemného. U nájmu pro komerční účely podpoříme pozměňovací návrh, který odstraní nesmyslnou povinnost pronajímatele odvést DPH z nájemného, přestože žádné nájemné zaplaceno nedostane. A v neposlední řadě chceme vyřešit přetrvávající problémy OSVČ. Ti, kteří jsou zároveň zaměstnáni např. na dohodu nebo mají malý úvazek a vydělají si více než 3000 Kč měsíčně, na podporu pro OSVČ nemají nárok. Paní ministryně financí tuto skutečnost minulý týden odmítla řešit, proto chceme tuto nespravedlnost napravit. V návaznosti na vládou představený plán uvolňování opatření navrhujeme podporu pro OSVČ prodloužit za zatím schválený termín 30. dubna a navýšit její výši v květnu na částku 700 Kč a v červnu na částku 900 Kč na den. Věřím, že naše návrhy podpoří i Poslanecká sněmovna a pomůže tak této asi nejvíce ohrožené skupině podnikatelů v České republice,“ sdělil místopředseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

„Senátoři ODS podpoří zákon, kterým se prodlužují lhůty pro konání voleb do Senátu PČR v termínu nejpozději do 30. června tohoto roku. Ale senátorský klub ODS trvá i na doprovodném usnesení, kterým je konstatováno, že vláda svým usnesením v souvislosti se senátními volbami, kdy odložila hlasování, jednala v rozporu s ústavním pořádkem. Považujeme tento krok za nepřijatelný a vyzýváme vládu, aby přes mimořádnost současné situace nerezignovala na výkon státní moci výhradně v mezích vymezených pravomocí a působností. Podpoříme také zákon o ČNB, a to zejména z důvodu všeobecné shody v rámci jednání Poslanecké sněmovny s kompromisním řešením, které omezuje platnost jednotlivých opatření na jejich dobu trvání do 31. 12. 2021. Opět však trváme na doprovodném usnesení, kterým žádáme ČNB, aby nás průběžně informovala o rozsahu využití tímto zákonem nabytých dočasných oprávnění, která jí umožňují obchodování na finančním trhu. Oproti tomu naopak senátorský klub ODS nepodpoří zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti, který považujeme v podobě, v jaké byl předložen, za nepotřebný. Již stávající legislativa umožňuje vládě dodržovat pravidla pro snižování schodku a vytvářet dostatečný fiskální prostor při propadu ekonomiky,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS Martin Červíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.