ODS: ČSSD si dělá ze Středočechů šprťouchlata

20.04.2015 7:23

Je ostudou ČSSD, včetně jejího premiéra B. Sobotky, jakým způsobem její reprezentanti přistoupili k otevření leteckého muzea Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi.

ODS: ČSSD si dělá ze Středočechů šprťouchlata
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Je zřejmé, že kvůli neschopnosti ČSSD a jejím reprezentantům ve vedení Středočeského kraje stála výstavba tohoto muzea daňové poplatníky desítky milionů korun navíc, než se původně předpokládalo.

ČSSD v projektu leteckého muzea v Mladé Boleslavi selhala, za což kraj a jeho občané tvrdě zaplatili. V takovém okamžiku by se hejtman Středočeského kraje M. Petera a další zástupci sociální demokracie měli veřejnosti za prohospodaření desítek milionů korun omluvit a nikoliv pořádat pro PR svého stranického předsedy a premiéra ČR slavnostní otevření muzea. Klub krajských zastupitelů ODS takové jednání považuje za ztrátu soudnosti ČSSD a konstatuje, že je velmi za hranou naší politické kultury, reaguje na včerejší otevření muzea krajský zastupitel a předseda Kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS)

Zastupitel kraje a místopředseda Finančního výboru T. Havlíček (ODS) připomíná, že původně měl projekt leteckého muzea stát méně než 100 mil Kč a měl být z dominantní části financován z evropských fondů. Krajská rada, v té době výhradně složená z ČSSD, se ale nepochopitelně pustila do výstavby muzea ještě před tím, než byla evropská dotace z ROP získána. Středočeský kraj ale jak víme, nakonec dotaci nezískal a musel již realizovanou investici financovat výhradně ze svého rozpočtu. Vzhledem k rozvratu v krajských financích způsobenému tehdejším hejtmanem D. Rathem (ČSSD) ale kraj nebyl schopen hradit včas závazky dodavatelům za výstavbu muzea. Kraj tak musel přistoupit na odložené financování této investice, což zatížilo krajský rozpočet dalšími 20 mil. Kč navíc jen na úrocích. Nakonec se výsledná částka za muzeum vyšplhala na 170 mil. Kč, dodává T. Havlíček (ODS).

V době, kdy současná krajská koalice ČSSD a KSČM snížila prostředky na obnovu stávajícího majetku kraje, včetně např. středních škol, je takový zásah do rozpočtu kraje ještě více bolestivý. Po takovém šlendriánu by sociální demokraté měli zpytovat svědomí, nikoliv stříhat pásky před kamerami a fotoaparáty. Je to další důkaz toho, že středočeská ČSSD se neštítí vůbec ničeho. Šlendrián nelze svalit jen na D. Ratha, ke kterému se dnes ČSSD už nehlásí. V tehdejší krajské radě seděla i řada současných radních včetně dnešního hejtmana M. Petery, uzavírá Jan Skopeček (ODS)

Klub krajských zastupitelů ODS Středočeský kraj

reklama

autor: ODS

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…