ODS: I přes původní požadavky jsme se snažili udělat ústupky

16.11.2020 10:01

Zastupitelé z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka odmítli vytvoření projektu s koalicí ODS+KDU-ČSL.

ODS: I přes původní požadavky jsme se snažili udělat ústupky
Foto: ODS
Popisek: ODS

Koalice ODS a KDU-ČSL s podporou Soukromníků se na včerejším jednání snažila dojednat podmínky pro sestavení koalice pro Karlovarský kraj. Bohužel zastupitelé z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka odmítli přistoupit na předem deklarované personální požadavky. Odmítli dokonce i vstřícnější a umírněnější požadavek na nominaci hejtmana a jednoho člena rady. Naše koalice z tohoto pohledu nechápe vyjádření Petra Kulhánka, které nepravdivě informuje o neústupnosti v návrzích. Opak je pravdou. I přes původní požadavky jsme se snažili udělat ústupky. Vyjádření Petra Kulhánka a dalších členů “21” včetně použité vizualizace zřejmě předem nepočítalo s tímto vývojem. Takové jednání však zbytečně vykopává příkopy budoucí spolupráci namísto, aby se naše subjekty sbližovaly.

Zastupitelé z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka nabídli koalici ODS a KDU-ČSL personální zastoupení v původní nabídce na 1. náměstka a dalšího člena rady, což je nabídka předložená od Petra Kulhánka od začátku, pro naši koalici neakceptovatelná. Naše požadavky na postavení v koalici jednoznačně vycházejí z významu a strategického postavení našich zastupitelů pro budoucí vládu Karlovarského kraje. Je důležité zdůraznit, že na úrovni obecní, krajské ani vládní není výjimkou, když nejvyšší post připadne zástupci jiné strany než té, co je nejvýznamnější v počtu zastupitelů.

S politováním musíme konstatovat, že zastupitelé z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka nevyšli naší koalici nijak vstříc a svou nabídku nijak neupravili. A to přesto, že po pro programové stránce se nenalezl sporný bod. Jednoznačně je tedy zodpovědnost i vůle jednadvacítky, která zabránila uzavření koalice a jednání odsoudila k nedohodě. Naše koalice v tuto chvíli zvažuje další kroky ve vyjednávání a čeká, zda jednadvacet zastupitelů z osmi politických uskupení okolo Petra Kulhánka přijde s nabídkou odpovídající významu naší koalice.

Ing. Karel Jakobec, lídr kandidátky ODS a KDU-ČSL s podporou Soukromníků

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…