ODS: Občané ČR nesmí platit za podnikání premiéra Babiše, víme, jak na to dohlédnout

05.12.2019 22:56

ODS trvá na tom, že podnikání premiéra nesmí zaplatit občané ČR z vlastních kapes. Předseda strany Petr Fiala to zopakoval ve Sněmovně, která se dnes věnovala auditu Evropské komise.

ODS: Občané ČR nesmí platit za podnikání premiéra Babiše, víme, jak na to dohlédnout
Foto: ODS
Popisek: ODS

Dokument podle dostupných informací konstatuje střet zájmů premiéra Babiše. Sněmovna bod přerušila, občanští demokraté přesto trvají na zřízení komise, která bude kroky vlády v této věci kontrolovat.

„Občané České republiky nesmí platit neoprávněně vyplácené dotace firmám premiéra Andreje Babiše. Předseda vlády, v pozici obviněné osoby, byl orgány Evropské komise oficiálně označen za osobu ve střetu zájmů a tím pádem jsou ohroženy peníze daňových poplatníků ve výši, která se pohybuje řádově ve stamilionech korun. Nesmí to dopadnout tak, že stovky milionů za neoprávněně čerpané dotace zaplatí lidé. Chceme zavázat vládu, aby stát peníze vymáhal po firmách, které dotace získaly neoprávněně. Ve Sněmovně proto požadujeme zřízení komise, která dohlédne na vládu, aby v případě auditů hájila zájmy ČR, ne zájmy předsedy vlády,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Nikdo se nám nemůže divit, že chceme zřídit parlamentní komisi, která bude kontrolovat vládu při plnění kroků vyplývajících z auditu Evropské komise. Obzvlášť po výstupech paní ministryně Dostálové, které se nesly v duchu slavného výroku ‚lhala jsem ráno, lhala jsem v poledne, lhala jsem odpoledne, lhala jsem večer, lhala jsem celý den‘. Není totiž vůbec jasné, zda chce vláda jednat v zájmu občanů České republiky, nebo v zájmu Agrofertu. To je natolik závažné, že je prostě nezávislá kontrola potřeba,“ dodal předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…