ODS: Obce a města nesmí doplácet na výkon státní správy

27.05.2018 12:09

Pod názvem „Pestrý život ve městech a obcích“ se v Litomyšli uskutečnil kulatý stůl ODS s odborníky a představiteli samospráv o problémech, se kterými se setkávají ve své praxi na místní úrovni.

ODS: Obce a města nesmí doplácet na výkon státní správy
Foto: ODS
Popisek: ODS

V diskusi s místopředsedy ODS Martinem Baxou a Milošem Vystrčilem účastníci debatovali o problémech ve školství, sociální oblasti, fungování veřejné správy, ale také v oblasti neziskového sektoru, bezpečnosti či rozvoje infrastruktury.

„Chceme v předvolebním programu přijít nejen s principy, podle kterých by obce a města měly fungovat, ale nabídneme i konkrétní změny v legislativě, které by řešily problémy, s nimiž se samosprávy potýkají napříč republikou. Také dnešní setkání přineslo v tomto smyslu celou řadu podnětů pro návrhy, které chceme prosazovat, například v sociální oblasti, kde zazněla řada příkladů zneužívání sociálních dávek a nefunkčního systému jejich rozdělování. Nebo ve školství, kde se již nyní snažíme napravovat škody, které zde napáchala minulá vláda třeba v oblasti předškolního vzdělávání,“ uvedl k průběhu kulatého stolu místopředseda ODS a garant programové oblasti „Pestrý život ve městech a obcích“ Martin Baxa.

„Velkou část diskuse jsme věnovali různým oblastem přenesené působnosti státní správy na obce a města a otázce přiměřenosti finanční kompenzace ze strany státu za tyto služby. Je zřejmé, že v tomto je třeba hledat více vyvážený model, protože samosprávy na výkon státní správy podle odhadů doplácí až jednu třetinu nákladů,“ doplnil lídr ODS pro volby do Zastupitelstva města Pardubic Karel Haas.

„Řadu problémů obcím, úřadům i občanům způsobují zbytečná administrativa a složitá pravidla. I dnes byl velmi často zmiňován nový stavební zákon, který bohužel nepřinesl zásadní posun ve zrychlení stavebního řízení. My to chceme změnit a chceme jej zjednodušit, aby se urychlila výstavba infrastruktury i nových bytů a aby se naše města a obce mohly rozvíjet,“ uzavřel místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.