ODS: Premiér nám musí vysvětlit úniky informací

12.02.2016 13:14

Občanští demokraté svolali spolu s TOP 09 mimořádnou schůzi k úniků informací z bezpečnostních složek, na které by měl premiér Sobotka vysvětlit, jak je možné, že z Bezpečnostní rady státu unikají informace. Zároveň ODS trvá na odvolání nebo rezignaci ministra obrany Martina Stropnického.

ODS: Premiér nám musí vysvětlit úniky informací
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Premiér Bohuslav Sobotka svým postojem k odvolání Martina Stropnického převzal za jeho chování zodpovědnost. Premiér se polekal předsedy ANO Andreje Babiše a místo zájmů České republiky upřednostnil klid v koalici. Pozice Martina Stropnického v České republice i na mezinárodním poli bude do budoucna neustále zpochybňována, což bude ohrožovat bezpečnostní zájmy České republiky a našich občanů,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Na mimořádné schůzi k úniku informací z bezpečnostních složek chceme vědět, jak premiér úniky informací vyřeší, proto navrhujeme neveřejné projednávání. Nechceme znát tajné informace bezpečnostních služeb ani vědět, jak probíhalo vyjednávání, dokonce ani to, zda Česká republika platila za někoho výkupné. Od toho jsou příslušné výbory a komise. Pan premiér by nám také měl odpovědět na otázku, proč Česká republika nezačala Fajáda po jeho nevydání do USA trestně stíhat. Je to zcela běžný postup, pokud je u dotyčného podezření ze spáchání trestných činů. Doufáme, že alespoň na neveřejné schůzi řekne premiér nějaká fakta,“ věří Fiala.

Ke schůzi o migraci se vyjádřila poslankyně Miroslava Němcová: „Poslanecká sněmovna už k migrační krizi přijala celou řadu usnesení. Vláda je však nenaplňuje a neinformuje o svých postojích před jednáním na Evropské radě. Poslanecká sněmovna by měla vládě stanovit jasné mantinely vyjednávání, které by následně dodržovala. Vláda však diskuzi k migrační krizi považuje za souboj s opozicí a místo věcné diskuze se snaží diskuzi vyhýbat.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…