ODS: Summit EU-Turecko? Jen další kvóty

08.03.2016 16:08

Pondělní summit EU-Turecko podle občanských demokratů přinesl jen další odklad a další kvóty, které jsou navíc v rozporu s dřívějšími dohodami. Nikam se neposunulo ani řešení nelegální migrace na tzv. balkánské trase.

ODS: Summit EU-Turecko? Jen další kvóty
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Odmítám další pokus o zavedení migračních kvót, tentokrát schovaný za takzvaným principem jeden za jednoho, tedy že Turci budou přijímat všechny migranty z řeckých ostrovů zpět na své území a odtud se budou syrští uprchlíci umisťovat po celé Evropě," uvedl předseda ODS Petr Fiala. „Kvóty nefungují a navíc porušují suverenitu států. Závěry summitu považuji za porušení dosavadní dohody o relokaci, na které se EU shodla v září minulého roku. Jsem přesvědčen, že pokus o přemisťování by byl pouze další pobídkou pro migranty, aby přišli do Evropy," dodává Fiala.

Jak uvedl předseda Aliance evropských konzervativců a reformistů Jan Zahradil, při vyjednávání s Tureckem je nutné si uvědomit, že na tureckém území se nacházejí již tři miliony běženců. „Vítáme, že mají v Turecku nově přístup na pracovní trh a jejich dětem je zajištěno vzdělávání. Je nutné učinit vše pro to, aby se tyto milióny lidí nevydaly na cestu do Evropy. Nemůžeme ale podpořit další z řady návrhů na přerozdělování migrantů. Stále považujeme za nepřijatelné, aby rozhodnutí o udělení pobytu na území suverénního státu bylo vynucováno z vnějšku," řekl Jan Zahradil.

Připadá-li Evropě vyjednávání s Tureckem složité, je podle Zahradila potřeba zeptat se zejména spolkové kancléřky, proč nejprve v Turecku za celou osmadvacítku slibovala, že bude uprchlíky přebírat, aby poté - těsně před summitem - odkryla karty a veřejně přiznala, že žádný záložní plán neexistuje. „Opak je přitom pravdou: Plán na uzavření tzv. balkánské trasy je v tuto chvíli jediným smysluplným opatřením a česká vláda na něm musí trvat, i navzdory nechuti Německa nelegální migraci omezit," dodal Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…