ODS: Vláda rozhodla o zvýšení platů ve státní sféře, obce a města ale nechává na holičkách

07.10.2014 12:50

Rozhodnutí o zvýšení mezd státních zaměstnanců o 3,5 procenta od listopadu, o kterém rozhodla vláda, se dotkne i stovek obcí a měst, které zajišťují výkon státní správy.

ODS: Vláda rozhodla o zvýšení platů ve státní sféře, obce a města ale nechává na holičkách
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Vláda přitom nepočítá, že by na zvýšené platy úředníků na městských a obecních úřadech přispěla. „Je to učebnicově neodpovědný přístup. Sobotka s Babišem tím jen říkají – my se před volbami zalíbíme, ale vy to zaplatíte. Kde na to vezmete, je váš problém, a hlavně už bude po volbách,“ kritizuje rozhodnutí místopředseda ODS Martin Kupka.

Podle primátora Kladna a předsedy Svazu měst a obcí Dana Jiránka měla vláda takový zásah se zástupci samospráv řešit v předstihu. „Projednat tak závažný návrh s těmi, kterých se týká, je nejen slušné, ale nezbytné i po zcela praktické stránce. Městům a obcím klesl příspěvek na výkon státní správy již za ministra Kalouska, a to o 17 %. Andrej Babiš se vydává v jeho stopách a možná o tom ani neví,“ říká Dan Jiránek. Vláda by podle jeho přesvědčení měla ve spolupráci se samosprávami okamžitě nabídnout řešení problému, který vyvolala.

Další vážná komplikace spočívá i v termínu změny. Zasahuje totiž do závěru rozpočtového období. „Obce a města mají své schválené rozpočty. Snaží se na rozdíl od vlády ve většině případů postupovat odpovědně a nevytvářet dluhy. Změnit pravidla uprostřed hry je ve sportu prostě nefér. Schválené rozpočty s takovým zásahem nepočítaly. I kvůli volbám bude velmi komplikované schválit v zastupitelstvech rozpočtové změny. A to nemluvím o tom, kde na to obce a města vezmou peníze,“ dodává starosta Frýdlantu Dan Ramzer s tím, že není v pořádku, že si stát nějakou službu objedná, ale neplatí za ni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.