ODS: Vláda zvyšováním daní látá díry v rozpočtu

09.10.2019 10:05

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny dnes projedná předložené pozměňovací návrhy k vládnímu daňovému balíčku. Podle poslanců ODS povede vládní novela hlavně k tomu, že lidem zůstane méně peněz v jejich peněženkách.

ODS: Vláda zvyšováním daní látá díry v rozpočtu
Foto: ODS
Popisek: ODS

„Porušení slibu Babišovy vlády nezvyšovat daně bude výsledkem projednávaní vládního daňového balíčku zvyšujícího spotřební daně a zdaňujícího technické rezervy pojišťoven. Vláda a zejména ministryně Schillerová se přitom nestydí argumentovat bojem proti závislosti, což je jen zástupný argument a marketingová vějička, jak ukazuje snaha zdanit i tzv. technické rezervy pojišťoven, které nemají se závislostmi samozřejmě cokoliv společného. ODS bude bojovat za pozměňující návrhy snižující daně a zjednodušující daňové prostředí. Argumentuje-li ministryně Schillerová potřebou zvýšit spotřební daně kvůli inflaci, pak stejný argument platí např. i pro navýšení základní slevy na poplatníka daně z příjmu fyzických osob, která se neměnila od r. 2008 a kterou jako pozměňující návrh k projednávanému balíčku podávám. Ministryně Schillerová to ale odmítá, stejně jako další návrhy snižující daně. Ministryně financí je prostě ambasadorem značky ‚vysoké a složité daně z dílny hnutí ANO‘. Když může daně zvýšit, je aktivní a udělá to. Když může daně zjednodušit či snížit, nepřijde nic než pasivita, jako je tomu u předložení nového zákona o dani z příjmu, nebo zrušení superhrubé mzdy, na což se stále už roky čeká,“ hodnotí daňový balíček člen rozpočtového výboru Jan Skopeček.

„Vláda se daňovým balíčkem snaží zalepit díry v rozpočtu, které sama způsobila. Skutečné problémy ale neřeší. Jedním z nich je rostoucí cena bydlení. Proto opět navrhujeme zrušení absurdní daně z nabytí nemovitosti. Stát daní jen trestá kupující za to, že si chtějí pořídit vlastní bydlení a zdražuje jeho pořízení o 4 %. Dalším problémem je vzrůstající byrokracie v podnikatelském prostředí. Povinná registrace k DPH znamená pro malé podnikatele a živnostníky obrovský nárůst jejich administrativních povinností, a proto navrhujeme zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na 2 mil. Kč,“ představil návrhy ODS poslanec Vojtěch Munzar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…