ODS bude žádat vysvětlení k využití budovy Středočeského kraje v turistickém centru Prahy

01.06.2016 7:26

Okolo využití budovy ve vlastnictví Středočeského kraje, která se nachází v historickém centru hlavního města Prahy v Husově ulici, panují mimořádně závažné pochybnosti.

ODS bude žádat vysvětlení k využití budovy Středočeského kraje v turistickém centru Prahy
Foto: ODS
Popisek: ODS

Místo, kde se denně pohybují desítky tisíc především zahraničních turistů, a které by primárně mělo sloužit k podpoře turistického ruchu ve Středočeském kraji, bylo za záhadných a pro kraj zřejmě i nevýhodných okolností pronajato osobám blízkým ČSSD.

Významnou část budov v Husově ulici má v současné době v nájmu Nadace Centrum Pop Artu, jejímž zřizovatelem je mimo jiné i bývalý kandidát na starostu za ČSSD na Praze 7 Daniel Štěpán. Jak uvedl server Aktuálně.cz, část budovy, kde se dnes na ploše cca 700 m2 nachází Apple muzeum, pronajímá Středočeský kraj na mimořádně lukrativní adrese za 300 tisíc korun měsíčně, což činí necelých 430 korun za m2. Z pohledu ODS se jedná o nevýhodný nájem za provoz komerčního muzea, které žádným způsobem nerozvíjí veřejný zájem ani nepodporuje turistický rozvoj ve Středočeském kraji.

„Jsem toho názoru, že kraj by se měl o svůj majetek starat s péčí řádného hospodáře. Ostatně tím se vedení kraje neustále ohání. V tomto konkrétním případě je tomu ale přesně naopak. Připomínám, že předchůdce stávajícího hejtmana za ČSSD David Rath tuto budovu nechal opravit za 100 milionů korun. Ze stávajícího nájmu a činnosti kraje vyplývá všechno, jen ne návratnost investice. Vše ukazuje na podivnou hru představitelů ČSSD. Je až zarážející, že hejtman Petera toto vše veřejně schvaluje,“ komentuje stávající podobu nájmu části budovy šéf kontrolního výboru Středočeského kraje a předseda krajské ODS Jan Skopeček.

Ještě za krajské vlády ODS byla na přelomu let 2007 a 2008 vytvořena koncepční struktura podpory turistického ruchu ve Středočeském kraji, jejíž významnou součástí bylo právě informační centrum Středočeského kraje umístěné v Husově ulici a dále také Středočeská turistická informační služba (STIS), jež měla nejen pečovat o informační centrum v centru Prahy, ale především organizovat a aktivně rozvíjet cestovní ruch ve Středočeském kraji.

Krajská akciová společnost STIS je v současné době v likvidaci a z krajského informačního centra v Husově ulici se do jisté míry stala výkladní skříň provincie Sečuán. Ostatně model letadla tamní letecké společnosti a malé plyšové pandy ve výloze informačního centra hovoří za své. O koncepčním využití krajského informačního centra hovoří i fakt, že pro veřejnost je otevřeno pouze v pracovních dnech, žádným způsobem ovšem nereflektuje víkendy, kdy se v centru hlavního města nachází nejvíce turistů.

„Informační centrum Středočeského kraje nikdy nemělo za cíl slepě posílat turisty jen na Karlštejn nebo jen na Konopiště. Právě naopak. Dařilo se nám poutat na další zajímavá místa v kraji a zaznamenali jsme mimořádný zájem nejen ze strany zahraničních, ale i českých turistů. Dnešní vedení kraje jde přesně opačnou cestou. Jakoby snad v Praze nebyli jiní, než čínští turisté,“ říká lídr kandidátky ODS ve Středočeském kraji Martin Kupka. Podle statistik přitom čínští turisté představovali v loňském roce jen 3% zahraničních návštěvníků ČR.

„Myslím, že když si někdo věcně srovná fungování turistického centra před osmi lety a dnes, tak mu nezbyde, než kroutit hlavou. Připravili jsme funkční a systematické řešení, které ovšem socialistické a komunistické vedení kraje rozbilo na padrť,“ dodává starosta středočeské obce Líbeznice Martin Kupka.

ODS bude na červnovém jednání krajského zastupitelstva žádat o podání informace, jakým způsobem je dnes financován provoz budovy v Husově ulici v Praze. Neopodstatněnou prezentaci jedné jediné zahraniční letecké společnosti v oficiálních prostorách krajského turistického centra nelze považovat za nic jiného, než za privatizaci veřejné budovy na úkor občanů a turistů. Prezentace čínských partnerů v budově jistě může být, ale nesmí to být to jediné a hlavní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.