ODS odsuzuje násilí v Bělorusku a podpoří jasnou pozici Česka vůči Lukašenkovu režimu

14.08.2020 13:30

Občanská demokratická strana je znepokojena násilným postupem běloruských ozbrojených složek a vlády Alexandra Lukašenka proti opozici a demonstrantům, upozorňujícím na manipulaci u voleb.

ODS odsuzuje násilí v Bělorusku a podpoří jasnou pozici Česka vůči Lukašenkovu režimu
Foto: ODS
Popisek: ODS

ODS vyvěsila symbolicky z rukou místopředsedy ODS Martina Kupky běloruskou vlajku na budově sídla strany, ve středu bude na mimořádné jednání Sněmovny navrhovat zařazení bodu týkajícího se pozice ČR k situaci v Bělorusku a také žádá české úřady o vstřícný postoj vůči případným žádostem o politický azyl z řad opozičních běloruských politiků a občanů.

„Násilný postup běloruských složek a Alexandra Lukašenka proti vlastním občanům, běloruským i zahraničním novinářům, je odsouzeníhodný. Je nepřijatelné, aby kdekoliv, a zvláště v Evropě, byl někdo perzekuován za vyjádření politické vůle a bylo potlačováno jedno ze základních lidských práv – svoboda slova,“ říká Petr Fiala, předseda ODS.

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36726 lidí

„Běloruský režim je posledním takovýmto autoritářským režimem v Evropě. Aniž bychom se chtěli vměšovat do vnitřních záležitostí jakékoliv země, brutální násilí na vlastních obyvatelích v Bělorusku je nepřijatelné a odsouzeníhodné. Jako symbol naší podpory opozici požadující regulérní volby ODS vyvěsila běloruskou vlajku. Na středeční schůzi Poslanecké sněmovny budeme požadovat zařazení bodu týkajícího se situace v Bělorusku a budeme navrhovat přijetí stejného usnesení, jaké ve středu přijali senátoři,“ uvádí za ODS místopředseda strany Martin Kupka.

„České republice a českým občanům nemůže být lhostejný vývoj po prezidentských volbách v Bělorusku. Jako země s opakovanou zkušeností ztráty základních lidských práv a s čtyřicetiletou zkušeností vlády násilného komunistického režimu bychom měli být připraveni pomoci a nabídnout politický azyl všem, kteří jej budou potřebovat. Budu se chtít ubezpečit, že Česko je připraveno podat pomocnou ruku Bělorusům stojícím o vybudování demokracie a získání svobod,“ zmiňuje Martin Baxa, místopředseda ODS.

„Očekávaná reakce EU v podobě uvalení sankcí je nutná a musí směřovat proti strůjcům represe. Sankce by měly být chytré a neměly by směřovat proti občanům, aby nevehnaly Bělorusko ještě víc do náruče Ruska a Vladimíra Putina,“ upozorňuje Alexandr Vondra, europoslanec, místopředseda ODS a bývalý ministr zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

10:04 Okamura (SPD): Migrační pakt nebudeme respektovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.