Občané pro Budějovice: Park 4 Dvory jako naše vize

07.10.2014 20:11

Nedávno dokončený Park 4 Dvory je díky shodě v radě města naplněním vize Občanů pro Budějovice, jak přistupovat k řešení veřejnému prostoru a novým stavbám, jež ho ovlivňují. Tedy zapojením architektů prostřednictvím otevřených architektonických soutěží a také veřejnosti, která je o chystaných záměrech podrobně informována.

Občané pro Budějovice: Park 4 Dvory jako naše vize
Foto: Občané pro Budějovice
Popisek: Občané pro Budějovice

„Po vyjasnění záměru ve vedení města, jak s daným prostorem naložit, jsme na začátku roku 2012 vyhlásili architektonickou soutěž. S jejími výsledky jsme seznámili veřejnost na webových stránkách města a také na výstavě nejlepších návrhů ve Slavii, kde lidé mohli diskutovat přímo s architekty. Díky informování veřejnosti se nám prostřednictvím městského Facebooku, který byl zřízen z iniciativy Občanů pro Budějovice, ozvali skejťáci s připomínkami k podobě skateparku. Zkontaktovali jsme je s architekty a ti podle jejich připomínek projekt upravili. V roce 2013 jsme na park získali územní rozhodnutí a posléze stavební povolení. Po výběru zhotovitele začala samotná stavba na konci roku 2013 a na podzim 2014 byla dokončena a předána k užívání veřejnosti,“ popsal primátor Juraj Thoma příběh nového parku, v němž se přímo modelově uplatnila otevřenost prosazovaná Občany pro Budějovice.

V uplynulém volebním období se město pod vedením Občanů pro Budějovice maximálně snažilo používat veřejných architektonických soutěží podle pravidel České komory architektů a informovat občany o našich plánech.

Díky tomu, že Park 4 Dvory vznikal takříkajíc na „zelené louce“, resp. brownfieldu, podařilo se ho od prvotního záměru dotáhnout až do konce během jediného volebního období. Avšak v místech, která již nějakou funkci v současnosti plní, je situace samozřejmě složitější, jak ukázaly případy Centra halových sportů, nebo Památníků letcům RAF, kde se zase výsledek soutěže nesetkal s pochopením od iniciátorů. „Přinejmenším se nám ale architektonickými soutěžemi podařilo otevřít širokou společenskou diskusi, takže i to je třeba vidět jako přínos,“ poznamenal Thoma.

Architektonická soutěž proběhla také na novou podobu parku Háječek, který byl v končícím volebním období upraven z nevábné spleti houštin na příjemné místo pro trávení volného času. Rada města také zavedla promítání v letním kině zdarma, které znamená další oživení celého prostoru a obecně rozšíření kulturní nabídky ve městě. Větší zásah do parku Háječek a navazujícího nábřeží podél Vltavy přijde v dalších letech, alespoň podle volebního programu Občanů pro Budějovice

„Nová budoucnost čeká také Stromovku. Tu město pouze spravuje jako nájemce, neboť pozemky v lesoparku patří buď státu, nebo soukromým vlastníkům. Od těch se nám je však podařilo právě v tomto volebním období získat, a tak chceme proměnit v moderní park i tento významný příměstský krajinný prvek,“ vysvětlil člen rady města Ivo Moravec.

Ve volebním programu mají Občané pro Budějovice kromě Stromovky i hledání míst pro nové parky v okrajových čtvrtích, například v Mladém, nebo dovybavení stávajících parků novinkami, jako jsou třeba v Parku 4 Dvory - kromě dětského hřiště třeba také fitness koutek pro seniory nebo kavárnička.

Samostatnou kapitolou je Spolkový a kulturní dům Slavie. Představu o její rekonstrukci a dostavbě se podařilo úspěšně konkretizovat tak, aby se v následujících letech mohla proměnit v multifunkční kulturní a spolkový dům se širokou škálou aktivit. „Velký potenciál pak nabízí veřejný prostor kolem Slavie, Jihočeského muzea a Jihočeského divadla včetně nábřeží,“ upozornil vysokoškolský pedagog a garant kulturního programu HOPB Hynek Látal. Občané pro Budějovice s jeho řešením rovněž počítají ve svém volebním programu pro roky 2014 až 2018 a rozhodně budou opět prosazovat otevřenou architektonickou soutěží.

Veřejný prostor a architektura se v uplynulých čtyřech letech staly důležitým tématem veřejné diskuse. Dík za to patří sdružení CBArchitektura, ale také Galerii současného umění. „Na nesmírně oblíbené vzdělávací pořady v galerii pravidelně docházejí skupiny předškoláků, školáků a studentů, čímž jim je rozšiřován pohled na umění a tříben osobní vkus. Mladí spolupracovníci galerie navíc připravili vzdělávací program pro děti o architektuře, který je nutné podpořit, pokud chceme postupně kultivovat městské a příměstské prostředí, v němž se denně pohybujeme,“ píše ve svém komentáři Špičkové umění i zábava Hynek Látal.

Velkým tématem je veřejný prostor i pro mladé, jejichž aktivity v jeho oživování Občané pro Budějovice jednoznačně podporují. Živé město nás totiž baví, jak za nás všechny uvádí člen organizačního týmu Budějovického Majálesu Ladislav Zibura.

reklama

autor: Občané pro Budějovice

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu