Občané pro Budějovice představují volební program

05.10.2014 10:06

Otevřené město s průhledným hospodařením, živými ulicemi, zodpovědně pojatým veřejným prostorem a moderně řešenou dopravou, zajišťující spokojený život svým obyvatelům. Občané pro Budějovice chtějí pod heslem Držíme slovo! pokračovat v trendu nastoleném po volebním vítězství v roce 2010, po němž se jim podařilo České Budějovice proměnit v město pozitivně hodnocené nezávislými protikorupčními organizacemi, společensky ho oživit i zavést nová dopravní řešení.

Občané pro Budějovice představují volební program
Foto: Občané pro Budějovice
Popisek: Občané pro Budějovice

„S prosazováním našeho programu nám bude pomáhat řada nových lidí, které oslovily naše zásady a naše dosavadní práce. Kromě Martina Maršíka, Hynka Látala, Tomáše Chovance nebo Tomáše Buriana na předních místech kandidátky jsou to například šéftrenér mládeže VK Jihostroj Vojtěch Zach, hudebník a pedagog Jan Kubeš, florbalový trenér Jan Novotný nebo sólista baletu Jihočeského divadla Zdeněk Mládek. Naše úsilí se svou kandidaturou rozhodla podpořit i řada mladých aktivních lidí, kteří se například podílejí na Budějovickém majálesu nebo působí ve Studentském univerzitním divadle. Postavili jsme kandidátku takových osobností, že by kdokoli z nich mohl být na jakémkoliv jejím místě,“ uvedl primátor Juraj Thoma.

Občané pro Budějovice nabízejí volební program s konkrétními cíli. „Na rozdíl od ostatních se neomezujeme na všeobecné fráze, co chceme, ale říkáme také rovnou, jak toho dosáhnout. V uplynulých čtyřech letech jsme i pro ostatní nastavili laťku - jako příklad mohou posloužit kroky ke zprůhlednění městského hospodaření, např. zveřejňování smluv, které České Budějovice zavedly už v roce 2011, zatímco v parlamentu se o něm pořád jen mluví, nebo vyhnání hazardu z města. Kdokoli jiný by chtěl naše opatření rušit, bude to jen velmi těžko vysvětlovat voličům. A tuto laťku chceme nadcházejících letech dále zvedat,“ vysvětlil Ivo Moravec. Upozornil i na důležitou věc, kterou se Občané pro Budějovice odlišují od ostatních:  „Na zásady, které prosazujeme, dbáme především sami u sebe, proto od vzniku hnutí zveřejňujeme financování našich volebních kampaní a výroční zprávy a používáme i transparentní účet. Ani letošek nebude výjimkou, rozpočet naší kampaně zveřejníme po volbách.“

Hnutí chce pokračovat v dalším oživování města. „Úspěšnými společenskými akcemi, které poutají pozornost a to i celostátní, jsou Budějovický Majáles, Budějovický půlmaraton, Krajinské korzo nebo Budějovický advent. Daří se jim výrazně oživit město, vytáhnout lidi do ulic. V podpoře takovýchto aktivit chceme rozhodně pokračovat. Dalším velkým úkolem bude oživení DK Slavie včetně jejího okolí,“ uvedl Hynek Látal.

Tématy, o nichž se v posledních letech také začalo výrazněji mluvit, jsou veřejný prostor, architektura a urbanismus. „Stalo se z toho důležité téma veřejné diskuse, které vycházíme vstříc. V minulých letech jsme se maximálně snažili využívat architektonických soutěží - modelovým příkladem, jak by velké veřejné investice měly fungovat, je před několika dny otevřený Park Čtyři Dvory. S výsledky architektonické soutěže jsme seznámili veřejnost, do úpravy návrhu skateparku jsme zapojili jeho samotné uživatele, kteří se navíc městu ozvali přes městský Facebook zřízený z iniciativy našeho hnutí. V dalších letech chceme například dořešit Háječek a okolí řek do podoby rekreačních zón,“ naznačila Ivana Popelová.

S veřejným prostorem souvisí i doprava. Občané pro Budějovice jsou přesvědčeni, že v centru města by se měla preferovat městská hromadná, cyklistická a pěší doprava, což nutně neznamená zásadní omezování automobilové dopravy. „Vždy hledáme kompromis. Automobilistům v centru pomůže zanedlouho dostavěný parkovací dům, dále chceme prověřit možnost vybudování podzemního parkoviště na Senovážném náměstí. Preference MHD na Lidické prokázala svou funkčnost a rozptýlila nedůvěru vůči takovým novinkám, takže můžeme pokračovat dále. Ve městě vzniklo nejvíce kilometrů cyklostezek za posledních 16 let a zavedli jsme řadu novinek, které zvyšují komfort cyklistů - například přejezdové prahy v centru. Navíc jsme zapojili i aktivní občany. Pro chodce jsme začali připravovat pěší zónu v Kanovnické, kterou bychom chtěli v příštích letech dokončit,“ dodal primátor Juraj Thoma.

Tématem k veřejné diskusi je i regulace parkování v širším centru, která má především chránit zájmy místních obyvatel. „Jsme přesvědčeni, že může fungovat, pokud budou splněny základní podmínky: především musí být cena parkovacích karet pouze administrativní, čili co nejnižší, a pro návštěvníky musejí být vybudovány potřebné parkovací kapacity v systému Park&Go nebo Park&Ride, který jsme rovněž připravili,“ dodal Thoma.

Co se týče dopravní infrastruktury v rámci celé aglomerace, podařilo se ve spolupráci s Jihočeským krajem úspěšně pokročit ve výstavbě zanádražní komunikace, která bude příští rok hotová, a úkolem pro příští roky je pokračování přípravy Severní spojky i přemostění Vltavy v oblasti Lineckého předměstí, s nimiž se začalo již v končícím volebním období. V případě dálnice D3 Občané pro Budějovice jednoznačně podporují její podobu v intencích platného územního rozhodnutí, návrhy na změnu trasy dálnice považují za nezodpovědný hazard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: obcaneprobudejovice.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.