Oberfalzer (ODS): Jistě všichni známe příběhy o tom, kde jaký předek v kartách prohrál grunt

26.05.2016 19:12

Projev na 24. schůzi Senátu 26. května 2016 k Návrhu zákona o hazardních hrách:

Oberfalzer (ODS): Jistě všichni známe příběhy o tom, kde jaký předek v kartách prohrál grunt
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Já nevím, jestli všichni kolegové máte představu, s jakým protivníkem v případě loterií a hazardu vláda bojuje. My jsme tady prováděli, já jsem to už připomínal, změnu zákona o reklamě, kde byl znovu opakován zákaz reklamy na nelegální loterie, který v podstatě už dávno platil. Ale smyslem té změny zákona bylo, že se dozor nad porušováním tohoto zákona převede ze živnostenských úřadů na celní správu. Možná si už nevzpomenete na tu debatu, ale proč to bylo? Proto, že když to řešily živnostenské úřady, které mají svoji omezenou kapacitu, přišla tam stížnost, podnět od někoho, nejspíš od konkurence, že někdo někde nabízí nějakou loterii, nebo sázení, a je to nelegální provozovatel, tak živnostenský úřad zahájil správní řízení. Když se to dostalo k tomu provozovateli, on udělal drobnou změnu, čímž změnil předmět té stížnosti, takže ona se musela odložit.

Proč tohle vyprávím? Protože jedna z důležitých věcí je právě flexibilita, ta schopnost účinně zakročit. Já rozumím té, a já musím říct, že ji považuji za akademickou debatu o ohrožení toho, že někdo zneužije práva vypínat web, ale prosím, bylo by dobře, abychom si uvědomili, jak ten proces bude probíhat. Prostě ta společnost, která bude nabízet ty stránky, bude vyzvána, bude mít 15denní lhůtu, pak se může ještě odvolat rozkladem k ministrovi, celou tu dobu může klidně požádat soud o předběžné opatření, o kterém tady často mluvíme, které se dá pořídit rychle, nebo až potom, to je jedno. Ale prostě je tady mnoho možností se bránit proti tomu.

Stejně tak je možné velice rychle předělat, přesunout se jinam apod. Pak si samozřejmě klademe otázku, jak budeme v tomto pronásledování úspěšní. Ale já prostě tu debatu o té svobodě slova pokládám za zástupnou. Všimněte si, že blokace převodu finančních prostředků plynoucích z těchto nelegálních her, proti tomu nikdo neprotestuje. Mohly by nás banky obesílat dopisy, že jim budeme zasahovat do jejich byznysu, protože z převodů mají poplatky a mají zisk.

Nicméně já tady chci ukázat jeden materiál, který nám poslala, to musím říct, aby bylo jasno, že to je Asociace kurzového sázení. Kdo je schopen to zpochybnit, nechť to udělá. Ale já to beru tak, že nám nelžou. Tady je takový obrázek, který ukazuje, které evropské země provádějí blokaci webu, čili blokují weby provozující nelegální sázení. Jsou to ty země, kde je alespoň část toho území vyznačena červeně. Přečtu: Španělsko, Francie, Itálie, Německo, Polsko, Řecko, Rumunsko, Maďarsko, Rakousko, Norsko, Dánsko. Toto jsou podle mě demokratické země, některé dokonce podle mě demokratičtější než my sami, a tu blokaci provádí.

Druhá debata je o tom, jestli ji smí provádět, a nemluvme o ministerstvu financí, je to regulátor, jestli ji smí provádět regulátor, protože ministerstvo financí rozhoduje i o licencích, rozhoduje o tom, kdo smí, také stanovuje pravidlo, jak se smí provozovat tyto hry. Tady je druhá mapička, která ukazuje, v kterých zemích Evropy může ten web vypnout regulátor. Čili kde se to může provádět bez soudu, abychom si rozuměli. Je to opět Španělsko, Itálie, Německo, Polsko, Belgie, Rakousko, Maďarsko, Rumunsko, Řecko a pobaltské republiky. Možná jsem někoho vynechal. Čili zase chci říct, není to nic, proč my bychom si měli právo myslet, že zrovna v ČR to povede k nějakým fatálním následkům. Já bych se opravdu zastával toho, abychom podpořili tento návrh, zopakuji, protože přináší po letech komplexní řešení, dotýká se řešení klíčových, závazných sociopatických jevů, s kterými budeme mít samozřejmě problémy nadále, protože zkrátka sklon k tomu snadno, rychle, bez práce získat peníze se mezi lidmi vyskytuje odpradávna a bude zřejmě i nadále. Jistě všichni známe různé příběhy o tom, kde jaký předek prohrál v kartách grunt. Stávalo se to v minulosti taky. Tady jde o to, aby tento druh počínání byl pod nějakou regulací, aby se řídil pravidly, která nastaví tento stát. Ta pravidla jsou vetknuta do zákona o provozování loterijních a jim podobných her. Čili v tom návrhu zákona č. 256.

Já jen připomenu své dvě otázky panu ministrovi. Jedna byla o financování sportu a druhá o náhradě prostředků pro obce. Já znám jeho odpovědi z médií, ale budu rád, když tady na záznam nám závazně sdělí, jak se tyto výpadky budou řešit.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…