Oberfalzer (ODS): Státní svátek a naše vlastenectví

31.10.2015 15:51

Dnes se těšíme naší obnovené demokracii už 26. rokem. Je to tedy náš historický rekord. Přesto se nám nad tím nechce moc jásat.

Oberfalzer (ODS): Státní svátek a naše vlastenectví
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Bude to brzy sto let, co Češi žijí v samostatném státě (s výjimkou šesti let protektorátu). Mezi světovými válkami naše demokracie dostala jen krátkých 20 let. Po druhé světové už jen 3 roky, ale to už nebyla pravá demokracie, protože znárodňování a zákazy politických stran jsou spíše znakem totality. Ostatně ta přišla s komunistickým premiérem vzápětí a na téměř 42 let.

Dnes se těšíme naší obnovené demokracii už 26. rokem. Je to tedy náš historický rekord. Přesto se nám nad tím nechce moc jásat. Proč? Společnost je nespokojená, stále očekává nějaký zázrak, jímž se všechno v dobré obrátí a bude to tak už napořád.

Život ale přináší odlišné podněty. Evropa dnes čelí velmi vážnému útoku na svou stabilitu, jak politickou, tak ekonomickou.

Poprvé jsme mohli okusit, jak omezená je naše suverenita v EU po Lisabonské smlouvě. (Kdy budeme přehlasováni příště?) Roste strach z uprchlíků. Je to strach z neznáma. Nikdo neví, jak se začlení do naší kultury, zda budou dlouhodobě přínosem, anebo spíš zátěží.

Jeden negativní dopad se ovšem už teď projevuje. Strach nahání vody extrémním politickým silám. Už několikeré volby v Evropě posílily krajní politické směry. A tento trend nejspíš bude pokračovat.

Pro mě je to názorná ukázka toho, že boj za svrchovanost a demokracii proti demagogii a falši nikdy nekončí.

Pak máme svá vlastní, vnitřní ohrožení. Plíživě rezignujeme na vydobyté demokratické hodnoty. Zvykáme si na relativizaci zločinné komunistické totality.

Přestáváme si vážit svobody (bereme ji za samozřejmost) a přestáváme se obávat lidí, kteří naši dřívější nesvobodu pomáhali udržovat.

Komunisté se dál hrdě hlásí ke Gottwaldovi, spolupracovníci StB už lidem nevadí, dokonce mají nejvyšší politické preference. Ba co víc! Hlava státu je odměňuje nejvyšším státním vyznamenáním.

Tři roky, to je v životě zralého člověka chvilka. V politice se ale věci mění ze dne na den. Doufejme, že to století naší svrchovanosti za tři roky oslavíme svobodně a suverénně.

A malá poznámka závěrem: ve středu jsme si připomněli výročí vzniku Československa na Husově náměstí v Berouně. Visely zde pouze dvě státní vlajky – na radnici a na budově muzea (aspoň z boku). Není náhodou pravda, že jsme uvědomělými vlastenci jenom, když nám teče do bot?

Jiří Oberfalzer
člen vedení senátorského klubu
místostarosta
předseda oblastního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…