Oberreiter (SPO): I nezaujatý názor je považován za silně zaujatý

02.06.2016 8:30

Blog stručně charakterizuje změnu vztahů ve společnosti, úlohu V. Havla, postavení prezidenta Zemana. M. Zeman - prezident sjednotitel, společnost pociťuje jeho vysokou neformální autoritu, a to navzdory pravdoláskařské štvanici.

Oberreiter (SPO): I nezaujatý názor je považován za silně zaujatý
Foto: David Springl Photography
Popisek: Jiří Oberreiter

Doba se změnila, změnily se vztahy mezi lidmi i národy, lidé zhrubli, zhrubla politická kultura i diplomacie. Zcela převládla silová řešení, zastrašování, vydírání, zneužívání, uplatňování síly i nátlaku. Jednoznačně zvítězila lež, klam a nenávist. A nejen to. Posílila i závist, touha po majetku a zisku za každou cenu, korupce, zrada. 

Kde jsou ty doby, kdy V. Havel, naivní snílek a umělá figurka v rukou svých loutkovodičů chodil po světě a trousil svá moudra, za která mu klaka tleskala. Po 26 letech od jeho vstupu na politickou scénu a po pěti letech od jeho smrti jeho hvězda pořádně vybledla a čím dál větší část společnosti má na jeho účinkování spíše negativní než pozitivní pohled. Pomalu upadá v zapomnění a jeho obraz udržují při životě již jenom jeho pohrobci. Pokračují v jeho pravdoláskařství, sluníčkářství a zcela nereálném pohledu na svět. Škodí sobě, většinové společnosti, své zemi i budoucím pokolením.

Většinová společnost se na vlastní oči přesvědčila, že něco takového, jako volná hra tržních sil neexistuje, skoro vše je řízeno, organizováno a ovlivňováno známými či neznámými silami za účelem výhod, zisku a nadvlády.

A Václav Havel? Špatný vizionář, špatný prognostik, špatný politik a špatný dramatik je už také tam, odkud není návratu. Kde jsou jeho slova, že mu nejde o majetek, že nás jenom komunisté strašili nezaměstnaností, kde se ztratil jeho slib, že funkci prezidenta vezme jenom na jedno období, kam se ztratila slova, že jeho úkolem je podpora všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, nemocných a těžce pracujících? V éře jeho vládnutí došlo nejenom ke katastrofálnímu zničení naší ekonomiky, ale také ke gigantickému zadlužení naší země. A to, že za jeho působení se kolem něho seskupily stovky jeho kamarádů a jejich kamarádíčků, kteří bez jakékoliv kvalifikace, průpravy a zkušeností obsadili nejvyšší exekutivní funkce ve společnosti vedlo a v mnoha případech ještě vede k pokračování destrukce naší země. Jeho slova byla jenom bláboly a žvasty bez jakéhokoliv opodstatnění. Jeho tzv. poradci byli opět jenom analfabeti a kulturní šašci z pseudouměleckého prostředí.

Havlovi pohrobci obsadili pozice ve sdělovacích prostředcích (ČT aj.) a ve všech podobných médiích, kde se dá lehce manipulovat veřejné mínění, veřejný názor a veřejný prostor všeobecně. Zmanipulované a ke znalostnímu úpadku vedené školství, manipulující průzkumové agentury a podplácené neziskové agentury také vedou jenom k vytváření falešného veřejného mínění a manipulaci mas.

V. Havel by v dnešní složité situaci neobstál. Každý si ale umí představit, že by byl vstřícný vůči všem rozhodnutím EU, vůči nelegálním vetřeleckým hordám, vůči otevření hranic s Tureckem, vůči dovozu geneticky upravených potravin atd. Byl by vstřícný vůči všemu, co by mu přineslo osobní slávu, uznávací ceny a vyznamenání, falešné pochvaly a pocty.

Jeho následovníci jdou v jeho šlépějích, aniž si uvědomují, že jdou proti zájmům svých spoluobčanů, proti zájmům své země a koneckonců i proti zájmům svým. Tzv. migrantská krize jde jednoznačně proti zájmům Evropy, evropské civilizace a proti kulturně civilizačnímu rozvoji Evropy jako celku.

Pouze jeden jediný evropský státník dlouhodobě zastává konzistentní názor ohledně přílivu nelegálních imigrantů do Evropy, a to je český prezident M. Zeman. Ve svých názorech je pevný, odvážný a neoblomný. Vidí jak příčiny současného stavu, tak i důsledky, ke kterým stávající proces povede, pokud nedojde k radikální změně. Je obrovská škoda, že se na jeho stranu jednoznačně nepřikloní premiér B. Sobotka, předseda Parlamentu J. Hamáček a další vysocí představitelé našeho státu. M. Zeman zůstává jediným, kdo národ sjednocuje, dává mu naději a prezentuje jeho zájmy navenek. Zůstává pilířem, ke kterému vzhlíží stále větší a větší část společnosti v naději, že všechno dobře dopadne. Určitě si to uvědomuje, což mu dává sílu pokračovat ve své donkichotské obtížné práci.

M. Zeman je tvrdý Čech, který ví, co to slovo znamená. Znamená to hájit své zájmy, za své zájmy bojovat, tvrdě pracovat, ctít svůj jazyk i historii, hájit své území, vážit si lidí, kteří něco v životě dokázali a udržovat přátelské vztahy se sousedy. I on má ale své následovníky, mezi které patří mj. senátoři Jan Veleba, J. Doubrava a další. Kéž by byli příkladem i pro mnoho jiných.

Ing. Jiří Oberreiter

  • SPOZ
  • Nezávislý politický konzultant
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…