Oberreiter (SPO): Potřebujeme rozhodné, schopné, vlastenecké a odvážné politiky

01.08.2015 6:31

Článek poukazuje na vážnou situaci v důsledku imigrační vlny a potřebu schopných, zkušených a odvážných politiků. Otázka, zda je máme, či zda se vynoří.

Oberreiter (SPO): Potřebujeme rozhodné, schopné, vlastenecké a odvážné politiky
Foto: David Springl Photography
Popisek: Jiří Oberreiter

Potřebujeme rozhodné, schopné, vlastenecké a odvážné politiky.

Naše země a celá Evropa se vlivem afrického migračního pohybu v minulých týdnech a měsících dostala do velmi složité situace, která se při jejím nekvalifikovaným řešením může dotknout samotné naší existence nebo naší identity.

Naši zemi by v této kritické chvíli měli řídit ti nejlepší lidé, lidé, kteří nejenže dostali důvěru voličů, ale především v životě již něco dokázali, mají mimořádné životní i odborné zkušenosti, rozhodnost, potřebné znalosti, odvahu a jsou připraveni nasadit své soukromí do služeb společnosti.

Takové politiky lze ale v naší zemi jen velmi těžko hledat. Po přelomovém roce 1989 naše společnost, plná nadšení chápala, že na krátké období, maximálně několika let, je třeba tolerovat na ústředních řídících postech i lidi, kteří nesplňovali požadovaná kritéria. Na uprázdněná místa v centrálních, regionálních i místních orgánech, v televizi, armádě, policii, ve všemožných redakcích, ústavech atd. se hrnuli všichni ti, kteří požadované zkušenosti ani schopnosti neměli, zato byli více než zdravě agresívní, mocichtiví, ziskuchtiví a až nezdravě sebevědomí. Nechyběla jim ani dávka pomstychtivosti.

Bohužel, tito se na lukrativních místech doma i v zahraničí pevně usídlili, ve své většině se obklopili ještě neschopnějšími, než jsou sami, a vládnou nám dodnes. Postupně vybudovali takový politický systém, který jim prakticky celoživotně zajišťuje svůj vliv a postavení. Po více než dvě desetiletí recykluje politiky stále stejného ražení. Neschopné a zároveň všeho schopné.

Rozbourali průmysl, zničili zemědělství, zdecimovali policii i armádu, o kvalitním školství na všech stupních se téměř nedá mluvit, zdravotnictví trpí nedostatkem finančních prostředků, justici přizpůsobili svým potřebám atd.. Mnoho z nich nastoupilo do vysoké politiky přímo ze školních lavic a začali rozhodovat o tak závratných sumách státního rozpočtu, které by snad numericky ani neuměli napsat. Otázkou je, jak je možné, že lidé, kteří nikdy nebyli zaměstnáni a nikdy nenesli ani tu nejmenší zodpovědnost, rozhodují o stamiliardách získaných do rozpočtu z daní všech zaměstnanců a podnikatelů? Tito politici ve své většině špatně řídili naší zemi i v dobách klidu a ekonomického růstu. Jakpak by řídili naší zemi v době mimořádného ohrožení, války, katastrof, plošných epidemií atd.?

Uvědomují si vůbec naši politici, že momentálně žijeme v mimořádně nebezpečné době a že se hraje o všechno? Hraje se o budoucnost nejen naší země, ale o budoucnost celé Evropy. Hraje se o budoucnost našich dětí, vnuků a dalších generací. Ve hře je sama existence evropské civilizace, jednotlivých národů, jejich historie, kultury, tradic, jazyků, bezpečnost, zdravotní stav, sociální systémy, hospodářství  atd..

Pumpování statisíců imigrantů z Afriky, Blízkého východu či Asie do Evropy, jejíž součástí jsme i my, Češi, a naše země v jejím středu, je naprosto nepřirozený jev, který přinese pouze negativní vlivy.

Na prvním místě se jedná zejména o bezpečnost samotných Evropanů, kteří budou vystaveni chování etnik, pro která je náš způsob soužití zcela neznámým jevem. Loupení, znásilňování, plenění, bití lidí, ničení majetku, vraždění a dožadování se všeho toho, co je kolem, je na internetových youtubech denně k vidění v Maďarsku, Rakousku, Itálii, Německu i Francii. Zrovna tak důležitým jevem je i islámský radikalismus a jeho projevy ve formě terorismu apod.. Podle kvalifikovaných odhadů západních zpravodajských služeb se mezi uprchlíky vyskytuje asi 10 – 15 % teroristů. Uvědomuje si naše vláda kolik jich je již v ČR připraveno k akci? Přejeme si, abychom se stali zemí, v níž si teroristé všeho druhu budou vykolíkovávat své teritorium? Určitě ne! A co náš sociální systém? Má na to, abychom vyživovali tisíce neznámých lidí, kteří mnohdy přijdou s nečistými úmysly, plni nemocí a s velkou touhou mít se dobře? Ptá se snad někdo našich spoluobčanů kolik stovek milionů věnujeme nezvaným „hostům“ na jejich výživu, ubytování, střežení, kapesné, zdravotní poči ….? Jak to, že vláda tak benevolentně rozhazuje peníze bez vědomí občanů? Možná, že i to je důvod, proč k dnešku ještě nemáme zákon o všeobecném referendu.

Myslí si snad někdo z našich politiků, že běženci se do Evropy hrnou s jasnou představou, ve které fabrice budou pracovat, na které vysoké škole budou vyučovat, ve které nemocnici budou pracovat, jak se budou snažit co nejrychleji zvládnout některý evropský jazyk, jak se co nejrychleji začlenit do evropské společnosti, jak vést své děti k evropským hodnotám atd.?

Věřím, že nikdo z vrcholných politiků tyto představy nemá. Naopak. Většinou se ani neví, odkud přicházejí, jaká je jejich minulost, jak se jmenují, zda vůbec něco umějí či jsou jenom odborníky na kalašnikovy atd.. Nevíme o nich vůbec nic a jejich vpuštěním na evropský kontinent došlo k bezprecedentnímu porušení pravidel o vízových povinnostech. Přijmutím migrantů do Evropy došlo k legalizaci nelegálních přistěhovalců. Pan ministr vnitra by měl podrobněji vysvětlit, jak hodlá prověřovat minulost těchto osob, když ani neznáme místo jejich původního pobytu.

Naši politici svému lidu zamlčují důležitá fakta, snižují skutečný význam a následky migrantských vln a dezinformují obyvatelstvo. Využívají k tomu zejména veřejnoprávní sdělovací prostředky, včetně ČT. Ale nejen ty. Ve svých vystoupeních mlží a nepředkládají pravdivé informace ani o tom, na čem se dohodli jak doma, tak u nadřízeného orgánu v Bruselu.  Jeden týden sdělují, že kvóty v Bruselu odmítli, druhý týden říkají, že se rozhodli dobrovolně přijmout množství, která odpovídají kvótám atd. Čísla rostou, počty zadržených též. Co s tím?

Chtěl bych věřit, že se budeme chovat jako samostatný a suverénní stát, který rozhoduje nejen sám o sobě, ale také o tom, koho mezi sebe přijme a za jakých podmínek. Nejsem si ale jist, zda současná vláda je schopna problému porozumět, natož ho uspokojivě vyřešit.

Z historie víme, že ti nejlepší politici se vynořují vždy v nejtěžších chvílích své země. Zdá se, že nastává doba, kdy by se měl objevit mimořádný politik s autentickými názory na řešení nastalé situace, s rozhodností a jasnými postoji ve prospěch lidu ČR. Ten potom dostane jasně deklarovanou podporu obyvatelstva, jakou v prezidentských volbách dostal M. Zeman.

Ing. Jiří Oberreiter, předseda KO SPO Praha

Ing. Jiří Oberreiter

  • SPOZ
  • Nezávislý politický konzultant
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.