Oberreiter (SPO): Životu nebezpečná Národní. Jak politiky nezajímají občané

11.02.2015 7:25

Toto není text PROTI stavbě nové budovy na místě letité proluky na Národní třídě. Zdejší parkoviště a celkově nevzhledný prostor byly ostudou centra dlouhé roky. Je to ale text o OMEZOVÁNÍ občanů, které je zbytečné a navíc nebezpečné.

Oberreiter (SPO): Životu nebezpečná Národní. Jak politiky nezajímají občané
Foto: spoz.cz
Popisek: SPO

Zmíněná stavba probíhá již déle než rok. To je v pořádku. Prakticky naprosto stejnou dobu je zde ale zabrán celý chodník i tradiční parkovací místa a to tak, že chodci jsou značkami nuceni poměrně složitě přejít na druhou stranu ulice, kus pokračovat po protějším chodníku a pak se mohou zase vrátit zpět. Na první pohled vlastně nic divného - to je taková tradice v Praze. Ale co je zajímavé - asi 14 dnů před loňskými listopadovými komunálními volbami se zničeho nic situace změnila. Chodník zůstal zabraný, ale chodcům zde vznikl bezpečný koridor, kde mohli pokračovat odděleni na jedné straně od stavby a na straně druhé od vozovky. Když šlo o hlasy, najednou tu bylo kultivované řešení. Jak dlouho vydrželo?

Přesně jenom zase týden nebo dva po volbách. Auta stavbařů, která na těch pár dnů "kamsi" zmizela, jejich buňky, dodávky a osobní vozy zabírající původní parkovací pás, se vrátily zpět a chodci byli a jsou zase za hlupáky - znovu jsou to oni, kdo se musí uskromnit, dvakrát přecházet a zbytečně ztrácet čas. Nebo to vzít rovně podél oněch zaparkovaných aut pánů od stavby a riskovat zdraví. Samozřejmě se může stát, že na nějakou nezbytnou dobu, kdy to je technologicky nutné, lze diskutovat o záboru takovém, který omezí obyvatele a ostatní chodce. (Jako právě na našem snímku, kde do onoho pásu zasahuje statické rameno stavebního stroje.) Ale to se bavíme o hodinách, nikoliv o dlouhých předlouhých měsících!

Je to opravdu nechutný přístup komunálních politiků. Když občany potřebují, vycházejí jim vstříc. A když je po volbách, tak zase platí: Občane, ty vlastně žádná práva nemáš!

Je to drobnost. Celkem nikoho neubude, když přejde na druhou stranu a pokračuje těch padesát metrů jinudy. Ale jde tu o princip - proč mají ustoupit chodci na této frakvantované třídě v samotném centru, proč mají být omezeny desátky tisíc lidí včetně turistů (kteří tuto oblast Prahy dost podstatně "živí" ze svých útrat, když by stačilo tak málo. Třeba vymezit potřebným automobilům stavby parkovací prostor hned za rohem?

Jiří Oberreiter, pověřený předseda KV SPO Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…