Obrana: Český voják byl oceněn za hrdinství v boji

18.06.2014 7:40

Český voják 2. strážní roty na základně Bagrám byl oceněn americkým velitelem podplukovníkem Markem B. Sherkeyem za hrdinství v boji. K incidentu, který ukázal kvalitu našich vojáků, došlo při návratu jednotky z noční patroly, která se dostala do dobře koordinovaného komplexního útoku.

Obrana: Český voják byl oceněn za hrdinství v boji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

Léčka připravená na vracející se české vojáky byla zahájena výstřelem prvního RPG, po kterém následovaly další. Útok na kolonu aut byl navíc doprovázen střelbou z automatických zbraní.

Oceněný desátník J. K. jel ve druhém vozidle, na pozici střelce ve věži obrněného vozidla MRAP. Vozidlo bylo zasaženo střelou RPG, kterou zachytila ochranná síť, v níž začala střela hořet. I přes ohrožení života, nepřátelskou střelbu a hořící RPG neváhal desátník J. K. opětovat útok střelbou z lafetované zbraně. Během palby jeho zbraň dostala zásah do víka závěru a úlomky zbraně ho lehce poranily v oblasti ruky a obličeje. Přesto dál nepřestal vést palbu.

Velitel patroly v návaznosti na incident rozhodl o vyvázání se z boje, k jehož úspěšnému provedení přispěla i střelba z hořícího vozidla a celá patrola opustila místo napadení.

Profesionalita českých vojáků v průběhu incidentu nezůstala bez odezvy. Při předání ocenění našemu vojákovi řekl podplukovník Sherkey: „Jedná se o opravdového bojovníka a nebál bych se s ním vydat do jakékoliv části Afghánistánu.“ Následně ocenil celé působení 2. SR na území Bagrám a její činnost.

Velitel 2. strážní roty kapitán Jiří Pazděra k samotnému incidentu řekl: „Vojáci často přemýšlejí, jestli při prvním bojovém kontaktu neselžou a odvedou svou práci tak, jak jsou cvičeni. Desátník J. K. neselhal, právě naopak, i přes lehká poranění odvedl velmi dobrou práci, díky které se jeho jednotka mohla vyvázat z boje.“

„Snažil jsem se normálně udělat to, co je potřeba a co jsem měl nadrilováno. Nepřemýšlel jsem nad tím, ale bylo to jiné, než jsem čekal. Všichni jsme dělali to, na co jsme se cvičili a díky tomu vše dopadlo dobře,“ komentoval celou událost desátník J. K.


  • 2. strážní rota BAF (BAF – Bagram Air Field) Úkolového uskupení AČR ISAF působí v afghánské provincii Parwan od dubna 2014 do října 2014.
  • Hlavním úkolem 2. SR BAF je zabezpečit stanovený prostor odpovědnosti s cílem eliminovat nepřátelské aktivity proti základně BAF.
  • Jednotka je operačně podřízena americkému prapornímu úkolovému uskupení TF 1-320, jež je zodpovědné za ochranu základny. Prostor odpovědnosti TF 1-320, označován jako BSZ (Bagram Security Zone – Bezpečnostní zóna Bagram), je z největší části tvořen distriktem BAGRAM, dále distriktem CHARIKAR (na západě), distriktem KOHISTAN (na severu) a distriktem QARAH BAGH (na jihu). 2. SR BAF působí v severní části prostoru odpovědnosti TF 1-320.
  • 2. SR BAF má celkově 150 vojáků. Základ jednotky tvoří příslušníci 41. mechanizovaného praporu ze Žatce a 43. výsadkového praporu z Chrudimi. Doplňují je vojáci z dalších devíti útvarů a zařízení AČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…