Ochodnická (TOP 09): Zase jsou o krok před námi

31.01.2024 18:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k regulaci prodeje návykových látek

Ochodnická (TOP 09): Zase jsou o krok před námi
Foto: TOP 09
Popisek: Martina Ochodnická

Pravidlo, které platí u všech nových návykových látek. Trh je vždy před zákonodárcem. A tohle se bohužel asi nikdy nezmění. Co ale můžeme změnit, je rychlost s jakou stát bude moci na nové produkty na trhu reagovat. Ať už úplným zákazem nebo regulací. A protože jsem si vyzkoušela na vlastní kůži délku legislativního procesu u regulace nikotinových sáčků, které zaplavily naše základní školy, a vyděsilo mě, jak je vlastně v téhle zemi s platnými zákony nemožné rychle reagovat, jsem moc ráda, že se daří práce na novele Zákona návykových látkách.

Hlavní změnou bude přesunutí rozhodování do rukou vlády, která bude moci svým nařízením, na základě doporučení odborníků, velmi rychle reagovat na nové látky, a umístit je tak buď na seznam látek zakázaných, nebo jejich prodej regulovat, například věkem.

Novelu jsme předložili s dalšími kolegy z Výboru pro zdravotnictví. Aktuálně máme po prvním čtení a já doufám, že se podaří ji dotáhnout do konce. Protože jde o velmi důležitý a efektivní nástroj, jak rychle ochránit naše děti a varovat společnost.

Bohužel, do té doby budeme i nadále bezradně číst podobné příběhy (ZDE). Dle aktuální legislativy jsme totiž bezzubí - politici, rodiče, učitelé, ředitelé i adiktologové. Mezitím mluvme se svými dětmi i žáky o škodlivosti a nebezpečí užívání těchto látek. Prevence není nikdy dost!

Děkuji Ministerstvu zdravotnictví, Úřadu vlády a Ministerstvu zemědělství za spolupráci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hendrych (ANO): Vězeňské službě chybí chronicky zaměstnanci. Na Pankráci mají nouzový stav

19:02 Hendrych (ANO): Vězeňské službě chybí chronicky zaměstnanci. Na Pankráci mají nouzový stav

Projev na 105. schůzi Poslanecké sněmovny 11. června 2024 k chybějícím zaměstnancům ve Vězeňské služ…