Ohlídal (ČSSD): Je velmi nepříjemné, že ČR uznala stát, v jehož čele stojí zločinci a vrahové

28.04.2011 11:30

Projev na 16. schůzi PS PČR dne 28. 4. 2011

Ohlídal (ČSSD): Je velmi nepříjemné, že ČR uznala stát, v jehož čele stojí zločinci a vrahové

Zaregistruj se a vyhraj. Více info

Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se ve své písemné interpelaci obrátil na pana místopředsedu vlády ministra Schwarzenberga v záležitosti, která se týká mezinárodní politiky z hlediska České republiky, obrátil jsem se na něho v záležitosti uznání Kosova, Kosovské republiky a v záležitosti vztahu České republiky k tomuto nedávno vzniklému subjektu.

Tuto interpelaci jsem provedl proto, protože mě velmi překvapuje, jak se Česká republika, potažmo také Evropská unie příp. NATO chovají k tomuto zvláštnímu státnímu útvaru.

Jistě víte, že Kosovská republika vznikla za takových poněkud zvláštních okolností. Nebudu zde historické údaje samozřejmě opakovat, jenom řeknu to, že byla uznána v době, kdy bylo jasné, že vedení tohoto státu je tvořeno lidmi z vedení UČK - to byla nějaká ta osvobozenecká armáda Kosova, kteří se v době Balkánské nebo Jugoslávské krize, jak se také říká, chovali naprosto nepatřičným způsobem. Tito lidé se chovali tak, že je možné jejich působení hodnotit jako nejen porušování lidských práv, ale jako provádění zločinů proti lidskosti. Tito vedoucí představitelé UČK s celou svojí vojenskou organizací nejen vraždili Srby, ale vraždili také kosovské Albánce, které považovali za kolaboranty se Srby. Navíc je s nimi spojována - a myslím v mnohých směrech i dokázána - kriminální činnost. Tito lidé, kteří se dostali do čela státu, který byl uznán mnoha jinými státy, se chovali v mnohých směrech jako gangsteři, jako distributoři drog, jako dokonce lidé, kteří se neštítili obchodovat s lidskými orgány, které byly násilně odebírány především Srbům žijícím v Kosovu.

Proto cítím jako velmi nepříjemnou věc to, že Česká republika takovýto stát, v jehož čele stojí zločinci a vrahové, uznala. A také mně vadí, že s tímto státem Česká republika má diplomatické styky a chová se, jako by tento stát byl rovnoprávným státem ve srovnání s ostatními. Rovnoprávným de iure asi ano, ale po faktické stránce jsem přesvědčen, že ne.

Nedovedu pochopit, proč Evropská unie a potažmo i Česká republika nevytvářejí tlak na to, aby tito zločinní představitelé Kosovského státu byli nuceni odstoupit, neprovádí aspoň jejich mezinárodní izolaci. Když srovnám např. chování Evropské unie, Spojených států amerických vůči Bělorusku, v jehož čele stojí autoritářský představitel, tak docházím k podivným závěrům. Lukašenko jako diktátor samozřejmě zaslouží jakousi izolaci, jakési represe. Ale myslím si, že provinění kosovských představitelů ve srovnání s Lukašenkem jsou nesrovnatelně horší a přesto k žádnému tlaku na kosovské vedení ze strany Evropské unie, NATO i Spojených států amerických neexistuje. Proto bych se chtěl pana ministra zeptat, jak může tuto skutečnost vysvětlit.

Bylo shromážděno myslím si dost alespoň indicií, které je možné dokonce i citovat, které moje slova týkající se vedení Kosova, dokazují nebo aspoň podepírají. Proto bych se na závěr zeptal pana ministra ještě jednou, a to, jestli považuje za rozumné, aby Česká republika vyvíjela jistý tlak na kosovský režim, aby došlo ke změně situace. Čili slyšel bych rád jeho zhodnocení současné situace v Kosovu a příp. jeho odhad, co se týče budoucnosti tohoto státu. Děkuji za pozornost.

Více:
Schwarzenberg: Podporujeme nezávislost Kosova

##PROFIL 216##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

18:09 Ministr Dvořák: Princip solidarity je základem a podstatou Evropské unie

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.