Okamura: Cesta proti diskriminaci nevede tím, co vy tady předvádíte

29.04.2015 18:14

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 29. 4. 2015

Okamura: Cesta proti diskriminaci nevede tím, co vy tady předvádíte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Ještě jsem předseda, ještě mne neodvolali. (Veselost v sále.) Také nevím, to se musíme zeptat.

Chtěl bych se k tomu také krátce vyjádřit. Ona to není taková legrace, protože skutečně pan ministr Dienstbier tady vůbec neodpovídá na otázky a v podstatě jeho názory slyšíme pouze jenom přes média a televizi. Ale když má tady dojít skutečně k diskusi, na půdě Poslanecké sněmovny, tak najednou se k žádné prezentaci a diskusi názorů skutečně nemá.

Chtěl bych skutečně zdůraznit - když už tady vidím i paní Šabatovou a pana Dienstbiera dohromady - že lidská práva nemají v České republice pouze muslimové, romové a nebo nějaké jiné skupiny, ale hlavně a především by se nemělo zapomínat na majoritní českou společnost.

A to je ten rozdíl, o kterém tady vlastně od začátku hovoříme, že si někdo popletl svoji funkci s tím, že hájí menšiny. A to neříkám etnicky, ale naopak ti, kteří to platí, jsou naopak ta většina, ta pracující většina, a na ty bychom neměli rozhodně zapomínat.

To je ten problém, proč já už jsem říkal, když jsme začínali v podstatě toto projednávat, že v žádném případě nepodporuji rozšíření pravomocí ombudsmana, pakliže tam bude člověk typu paní Šabatové, protože to sice nemáme personifikovat, ale vzhledem k tomu, že je zvolena poslanci ČSSD, ANO, TOP 09 a dalšími ještě na dalších pět let, tak skutečně to musíme z tohoto pohledu vidět. My nejsme na konci období, my jsme na začátku toho období, kdy poslanci ANO, ČSSD, TOP 09 a další, jestli si vzpomínám dobře, veřejně podpořili volbu paní Šabatové a přihlásili se k tomu, že se budou hájit na prvním místě zájmy Romů, zájmy muslimů a zájmy dalších. Není možná situace, že se učitel bojí dát třeba špatnou známku ve škole proto, že má za žákyni muslimku. To je příklad ze západní Evropy. Není možné, aby ombudsmanka, takto vysoce veřejně postavený činitel najímal nebo posílal nějaké nastrčené Romky, které provokují v realitní kanceláři a pak se podivným způsobem vžijí do situace diskriminované menšiny a žádají ještě odškodné.

Od toho tady máme třeba Českou obchodní inspekci v jiných případech, která to má v popisu práce, že hlídá kvalitu spotřebního zboží a podobně, ale nechápu, kde tyto nápady bere ombudsmanka. Já vůbec nechápu ani, kdo to platí, kde na to berou čas vlastně ti lidé, že se vymyslí provokatéři, kteří provokují majoritní společnost, a potom ještě po ní žádají odškodné. Přece v té realitní kanceláři konstatovali jenom fakt, že majitelé bytů nechtějí pronajímat, bojí se pronajímat, ne nechtějí, oni se bojí pronajímat ve většině romské menšině byty.

A naopak je to problém i mých romských přátel, kteří si na to stěžují. Jsou to slušní lidé, často mají vysokoškolské vzdělání a holt mají problémy taky takové. Ale řešení není přece to, že potrestáme majoritu, která za to nemůže, že se nějaká skupina chová neadekvátně a často parazituje na majoritní společnosti, tak ji ještě prostě potrestáme. To prostě akceptovatelné není.

A já když je tady vidím oba dva, tak bych je chtěl opravdu vyzvat, aby nezapomínali, kdo je tady majoritní společnost, kdo je platí ze svých daní, a aby se vrátili k tomu, že lidská práva mají mít všichni a hájili opravdu rovnoměrně práva všech. A to já jsem sám napůl žlutý, jak víte, a říkám to s tím, že sám bych si mohl hrát na nějakého diskriminovaného, když mi nadávali celé dětství tady do Číňanů, do Vietnamců, což jsem na rozdíl od pana Dienstbiera a paní Šabatové zažíval na vlastní kůži, takže nejsem nějaký teoretik, ale jsem naopak praktik. Ale rozhodně cesta proti diskriminaci nevede tímto, co vy předvádíte. To tedy absolutně ne.

Cesta je taková, že začnou pracovat, že začnou společnosti ukazovat, že jsou přínosem a nikoliv přítěží. A k tomu je musíme vést, ne tím, že posíláte nějaké nastrčené provokatérky do realitní kanceláře, aby terorizovaly slušné firmy a majoritní společnost. Tímto to skutečně nevede. A od té doby, co pracuji, tak žádnou diskriminaci nezažívám, to vám můžu říct. Dvacet let se mi nikdo pro můj vzhled absolutně neposmívá a nemám s tím vůbec žádné problémy. Takže to je ten návod z praxe. A vy teoretici, kteří jste to v životě na vlastní kůži nezažili, tak nám tady předvádíte svoje experimenty.

Děkuji.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…