Okamura: Energetický zákon se snaží zpolitizovat řízení ERÚ

04.11.2014 17:17

Poslanecká sněmovna bude projednávat tzv. Energetický zákon a Hnutí Úsvit navrhne tento zákon vrátit vládě k přepracování, aby skutečně vyhovoval potřebám naší země a jejích občanů.

Okamura: Energetický zákon se snaží zpolitizovat řízení ERÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Důvody proč se stávajícím znění zákona nesouhlasíme jsou následující:

1)    Zákon se snaží zpolitizovat řízení ERU. Zřizuje Radu, která ho má kontrolovat, a kterou má jmenovat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu, přičemž tu chybí jasné, konkrétní důvody pro odvolání radních. Podle našeho názoru proto, aby byli lehce manipulovatelní. Opět se nám tu, stejně jako u služebního zákona, tato koaliční vláda v čele s premiérem Sobotkou snaží v tichosti zlikvidovat nezávislost.

2) Zákon zdraží elektřinu těm, kdo nejvíc šetří. Zlepší podmínky velkých odběratelů na úkor těch malých. Plánovaný systém znevýhodní odběratele s nižší spotřebou energie. Tedy typicky málopočetné a spořivé domácnosti. Tato připravovaná změna, která se týká příspěvku na obnovitelné zdroje, je v tomto zákoně jedna z nejzávažnějších.

3) Říká se, že „jediným kladem“ tohoto zákona zákona je paragraf, který odběratelům umožní do 14ti dnů odstoupit od smlouvy. Bohužel i tento klad je velký průšvih - pro spotřebitele to totiž znamená, že podepíše nevýhodnou smlouvu, ale fakt, že je nevýhodná, samozřejmě zjistí až v praxi, tedy několik měsíců poté, co už ztratil možnost od smlouvy odstoupit. Distributoři navíc varují před zmatkem, protože se může stát, že jeden odběratel bude mít platné smlouvy s několika dodavateli naráz.

4) Ukázkou podivné přípravy tohoto zákona je fakt, že díky odporu ERU se v zákoně změnila pasáž, která kladla ERU za povinnost, aby dohlížel na to, aby byly energetické firmy finančně stabilní. Tedy přeloženo do češtiny, ERU se měl starat o to, aby soukromé firmy měly zisky a nedostávaly se do ztrát. Vzbuzuje to otázku, kdo ve skutečnosti tento zákon psal? Nebyli to lobbisté?

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…