Okamura: Máme zákon o obecném referendu, novely zákonů o hmotné nouzi a spotřebitelském úvěru

07.11.2013 21:06

Po 1.schůzi poslaneckého klubu hnutí  Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.

Okamura: Máme zákon o obecném referendu, novely zákonů o hmotné nouzi a spotřebitelském úvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Dne 5.11. 2013 byl ustaven poslanecký klub hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury.  Klub projednal a schválil volební a jednací řád.

Předsedou klubu byl zvolen ing. Radim Fiala.

Tajemníkem a tiskovým mluvčím klubu byl zvolen pan Jan Zilvar

Poslanecký klub na svém prvním zasedání projednal první návrhy zákonů, které předloží k projednání sněmovně. V první řadě máme připravený zákon obecném referendu, který již konzultujeme s jinými politickými stranami a připravujeme ho tak, aby měl širokou podporu.

Dále předkládáme novely zákonů o hmotné nouzi a o spotřebitelském úvěru.

Novela zákona o hmotné nouzi má zamezit zneužívání doplatku na bydlení, jehož důsledkem je sestěhovávání sociálně vyčleněných občanů na jedno místo do tzv. ghett, což v lokalitách způsobuje sociální pnutí a zvýšenou kriminalitu. Navrhujeme  zastropovat maximální výši doplatku na bydlení na cenu obvyklou dle cenové mapy MMR. Dále podmiňujeme čerpání doplatku splňováním hygienických a stavebně technických předpisů pro užívání bytového prostoru. Tato novela má zabránit zejména sestěhovávání mnoha lidí do jednoho bytového prostoru.

Novela zákona o spotřebitelském úvěru reaguje na současný stav, který neposkytuje spotřebitelům dostatečnou ochranu. Soudy se v podstatě bojí odsuzovat lichváře, ačkoliv se zcela zjevně snaží uvést spotřebitele v omyl a nabízejí mu přemrštěné úroky. Jedinou šancí, jak tomu zabránit, je taxativně stanovit, co je a co není lichva.  Po belgickém vzoru navrhujeme zastropovat RPSN včetně poplatků, které může půjčovatel požadovat po klientovi. Maximální sazba navrhujeme navázat na lombardní sazbu ČNB, aby odrážela skutečnou cenu peněz v ekonomice. Za současné situace by byl maximální strop RPSN cca 25 % pro půjčky do 15 tisíc a cca 20 % pro půjčky nad 15 tisíc. Pokud bude uzavřena smlouva s RPSN vyšší, bude neplatná. Zabráníme tím lichvářům, aby půjčovali za přemrštěné úroky.

Tomio Okamura

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce