Okamura: Na můj soukromý účet z hnutí Úsvit nepřišla ani koruna

14.04.2014 13:01

V rámci negativní předvolební kampaně proti našemu hnutí se šíří spekulace o financování Úsvitu. Je vidět, že se blíží volby do EU Parlamentu. Zde jsou moje aktuální odpovědi na otázky pro Reflex a Mf Dnes.

Okamura: Na můj soukromý účet z hnutí Úsvit nepřišla ani koruna
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

REFLEX: Osm otázek pro Tomia Okamuru

1) Kolik peněz souhrnně přišlo z hnutí Úsvit na váš účet u Komerční banky? Jste schopen to listině doložit?

Na můj soukromý účet nepřišla ani koruna. Peníze hnutí vyplácelo, na základě rozhodnutí předsednictva, které bylo již před loňskými volbami, na účet firmy Tomia Okamury, jejíž pracovníci zajišťovali zlínskou senátní kampaň, přípravu eurokampaně i kampaní do senátů a komunálu. Všechny smlouvy hnutí Úsvit tvoří advokáti a všechny jsou tedy vždy v souladu se zákonem.

2) Proč na tento váš účet odcházelo z Úsvitu každý měsíc shodně 984 483 korun?

Není to můj soukromý účet, ale účet firmy, což ví i finanční úřad, a výše je limit včetně 21 procent DPH, který strana odsouhlasila jako hranici měsíčních nákladů na kampaně - tedy kampaň senátní na Zlínsku, letošní eurokampaň a podzimní komunální a znovu senátní kampaň. Krom klasické kampaně připomínám, že koordinujeme vznik regionálních struktur a také připravujeme regionální kandidátky.

3) Tvrdíte, že jste pro Úsvit zajišťoval volební kampaň jen po organizační stránce. Proč tedy dodavatelé vaší kampaně nefakturovali peníze přímo hnutí Úsvit, jak je zvykem, ale vám jako osobě samostatně výdělečně činné?

Za kampaň jako předseda odpovídám kompletně já. Tedy po všech stranách - nejen včetně té politické - hnutí donedávna bylo postavené jen na mé osobě a i díky médiím se nám těžko daří profilovat další naše osobnosti - byť je máme a skutečně výrazné. Média ovšem drtivě vyžadují mne, ať už se jedná o jakékoli téma. Protože nemáme peníze na vyhazování, na drahé reklamní a PR agentury, zajišťujeme si vše sami ve spolupráci s jednotlivými konkrétními kreativci, reklamními a PR odborníky. Jejich výběr, dohody s nimi, jsem uzavíral já nebo spolupracovníci včetně členů hnutí, ale já byl a jsem odpovědný za plnění našich závazků - jsem zvyklý, že když já dohodu uzavřu, já přijmu práci, tak jsem odpovědný i za platbu. A mnozí dodavatelé to vyžadují nebo dokonce žádají platby předem nebo ihned při předání zboží - například tiskárny, které mají s mnohými jinými stranami či kandidáty velmi smutné zkušenosti a například máme tiskárnu, které konkurenční politická strana dodnes dluží statisíce z parlamentních voleb. I proto jsme se dohodli, že za závazky dodavatelů ručím já a já je také budu vyplácet a to v rámci paušálu dohodnutého vedením strany. S tím, že samozřejmě jakékoli zvýšení nákladů případně doplatím já ze svého.

4) Schválil nějaký orgán Úsvitu tyto přesuny peněz? Hlasovalo se o tom? Existuje z toho nějaký zápis?

Samozřejmě, vše vedení strany schválilo, to, že budu zajišťovat kampaně nebylo nic tajného.

5) Kdo uzavíral smlouvy se subdodavateli vaší volební kampaně? Jste ochoten poskytnout jejich jména a ukázat příslušné faktury, na jejichž základě jste jim proplácel peníze?

Dohody a smlouvy jsem uzavíral já, případně mnou pověření pracovníci. Ovšem dost pochybuji, že jak mí spolupracovníci, tak naši dodavatelé - grafici, PR specialisté, tiskaři, zvukaři, umělci a další budou ochotní nechat vláčet svá jména ve vašem plátku. Moje účetnictví je samozřejmě otevřené jak auditorům, tak příslušným finančním orgánům a je bezproblémové, což potvrdily i opakované kontroly finančního úřadu.

6) Kdy vám přesně skončila smlouva s hnutím Úsvit na poskytování mediálních a marketingových služeb? Máte na to doklad?

K ukončení jsem sám vyzval již během zimy, jelikož mi připadalo ideálnější nastavit s dodavateli služeb obchodní vztahy jiným způsobem, a k formálnímu projednání ukončení smlouvy předsednictvem a narovnání došlo v březnu.

7) Proč tyto platby neproběhly přes tzv. transparentní účet u FIO banky, který k tomu byl původně zřízen?

Jak jste na tohle přišli? Ten účet přece nebyl zřízen pro senátní nebo evropské volby a to jsme mnohokrát v médiích deklarovali a i média o tom jasně psala. Tento účet nebyl přece zřízen ani pro běžné účetnictví strany, ale pro volební kampaň do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Navíc, jak dobře víte, zákon žádné platby přes transparentní účet nepřikazuje, dokonce ani neukládá politickým stranám povinnost mít transparentní účet. Přesto jsme ho jako jedna z mála stran na volby do Poslanecké sněmovny zřídili. Stejně jako všechny ostatní politické strany máme v bance zřízený běžný účet, přes který probíhájí všechny každodenní platby.

8) Co znamená ve vaší účetní závěrce pohledávka ve výši 1 989 000 korun? Kdo vám tyto peníze dluží a proč?

To jsou přece náklady za senátní a připravovanou evropskou kampaň, které jsem hradil za hnutí - samozřejmě v tom není moje práce a práce mnoha dalších lidí kteří pracovali zdarma - je to plnění jen ve výši paušálu schváleného vedením hnutí.

MF DNES - dolňující otázky nad rámec Reflexu:

1) Jak známo, Tomio Okamura vše v pátek vysvětlil, že šlo o výdaje na doplňovací volby do Senátu a on byl jen "přeposilatelem". Jenomže toto vysvětlení poněkud pokulhává, protože mám k dispozici těchto faktur víc a částka vždy stejná, takže se to jeví spíše jako každoměsíční paušální platba.

Není to soukromý účet Tomia okamury, ale účet jeho firmy, což ví i finanční úřad, a výše je limit včetně 21 procent DPH, který strana odsouhlasila jako hranici měsíčních nákladů na kampaně - tedy kampaň senátní na Zlínsku, letošní eurokampaň a podzimní komunální a znovu senátní kampaň. Krom klasické kampaně připomínám, že koordinujeme vznik regionálních struktur a také připravujeme regionální kandidátky. Jen letos nás čekají troje další volby - s tím, že jsme si dali maximální limit, který můžeme utratit a v jeho rámci se snažíme vyrobit a zprodukovat maximum.

2) Pokud vím, tento týden jste o této věci měli jednat na poslaneckém klubu. Mohu se zeptat, zda jste tam obdržel vysvětlení, které jste žádal, či zda stále považujete některé věci týkající se účtů hnutí za nevyjasněné?

Není nic nejasného, ani naštěstí nebylo. Přesněji, zcela jasné věci na chvíli zatemnily spekulace novinářů.

3) Víte, že na transparentním účtu Úsvitu u FIO BANKY neproběhly letos téměř žádné platby, což je pozoruhodné u zaběhlého parlamentního hnutí (viz příloha)? Úsvit má více účtů?

Ten transparentní účet u FIO BANKY přece nebyl zřízen pro senátní nebo evropské volby a to jsme mnohokrát v médiích deklarovali a i média o tom jasně psala. Tento účet nebyl přece zřízen ani pro běžné účetnictví strany, ale pro volební kampaň do Poslanecké sněmovny v roce 2013. Navíc, jak dobře víte, zákon žádné platby přes transparentní účet nepřikazuje, dokonce ani neukládá politickým stranám povinnost mít transparentní účet. Přesto jsme ho jako jedna z mála stran na volby do Poslanecké sněmovny zřídili. Stejně jako všechny ostatní politické strany máme v bance zřízený běžný účet, přes který probíhají všechny každodenní platby.

4) Víte o tom, že by i nějací další členové Úsvitu dostávali nějaké peníze od strany krom Okamury a p. Zilvara, který mi sdělil, že dostal cca 20 tisíc Kč jako mluvčí? Dostáváte i vy nějaké peníze od Úsvitu?

Od strany žádní další členové strany nic nedostávají. Tomio Okamura nikdy peníze od Úsvitu na soukromý účat nedostával, dostávala je jeho firma, jejíž pracovníci na základě rozhodnutí předsednictva, zajišťovali zlínskou senátní kampaň, přípravu eurokampaně i kampaní do senátů a komunálu. Smlouva již byla v minulosti ukončena. To, že členové Úsvitu nedostávají od hnutí peníze však neznamená, že se do budoucna nerozhodneme někoho zaměstnant na plný úvazek - přesněji za jeho plněúvazkovou práci mu musíme také zaplatit. To je standardní ve všech stranách i firmách ve státní sféře a nepochybně i ve vaší redakci - pokud někdo odvádí práci, tak je za ni placen. Nebo za své články proti Úsvitu placený nejste?

5) Proč vlastně hnutí nepřijímá žádné další členy? Nebo on se nikdo nehlásí?

Lidé se hlásí, ale každý soudný člověk ví, že pro každou úspěšnější stranu je unáhlený nábor členů konec. Vlastně všechny strany mimo KSČM by o tom mohly vyprávět - dnes už i relativně mladé hnutí ANO, kam se infiltrovali členové jiných stran nebo různé rozkladné živly. My jsme navíc hnutí, které si dalo za cíl spojovat další hnutí a aktivisty, kteří podpoří přímou demokracii, s tím jsme šli velmi transparentně do voleb. Nikoli s tím, že založíme masovou politickou stranu. Naším cílem není primárně ovládat politickou scénu - získávat mocenské pozice, ale změnit politický systém, aby občané mohli rozhodovat i bez nás.

6) Kdo je vlastně v Úsvitu příslušný rozhodovat o výdajích v této výši? Ve stanovách se píše v článku VIII., že předseda může samostatně zavazovat hnutí až do výše 200 tisíc kč. , výbor Hnutí nad 10 milionů. Co částky mezi tím?

Jsme demokratické hnutí, takže prakticky o všem rozhoduje předsednictvo, vše se projednává, každý se může vyjádřit, vznést dotaz a nikdo nic nedělá proti vůli předsednictva či navzdory členům.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…