Okamura: Nejprostší zedník ví o životě víc než současný český premiér

01.04.2014 17:13

Hnutí Úsvit vložilo k projednání do sněmovny novelu zákona o místním referendu.

Okamura: Nejprostší zedník ví o životě víc než současný český premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

V diskusích o zákonu o celostátním referendu se mnozí oponenti uplynulé měsíce tvářili, že jsou pro demokracii a tedy i referenda, ale zároveň říkali, že občané nejsou pro demokracii a s ní spojené rozhodování o sobě samých zralí a musí se to postupně učit, nejlépe od komunální úrovně.

Rozumíme tomu, že politikům v Praze nevadí, když budou lidé rozhodovat o správě ve svých obcích a velkou celostátní politiku nechají na nich, na těch „nejchytřejších“ – nejlépe na lidech, co jakmile je přestali živit rodiče, přisáli se na stranické sekretariáty.

Takovou kvalifikaci politických elit odmítáme a soudnému člověku je jasné, že nejprostší zedník ví o životě víc než současný český premiér. V každém případě souhlasíme minimálně s tím, že referenda na obecní úrovni jsou také důležitá, protože nás učí starat se o své nejbližší okolí. Zákon o místním referendu již dnes máme, ale je v něm zásadní problém – a to stejně jako u celostátního referenda podmínka minimální účasti pro to, aby bylo referendum platné. Ať chceme nebo ne, komunální témata k volbám vždy přivádí méně lidí než volby celostátní a jestliže jsou platné komunální volby s nízkou účastí a bez jakýchkoliv limitů, pak musí platit stejné pravidlo pro komunální referendum.

Navrhujeme proto změnu zákona, která minimální voličskou účast pro platnost místního referenda ruší. Je to stejný systém jako platí u jakýkoliv voleb v České republice. Já si dovolím vyvrátit alespoň ty nejčastější a nejhloupější protiargumenty. Pokud nám tu páni Dienstbierové říkají, že k prohlasování nějakého tématu bude stačit pár lidí, kteří se zúčastní referenda, pak říkáme ano – jestliže v senátních volbách volilo pana Dienstbiera 15% lidí, tak pan ministr pro menšiny nijak neprotestoval a mandát přijal navzdory tomu, že ho volilo minimum oprávněných voličů. Neomezené kvorum pro účast voličů ve volbě je standartně nastavený systém nejen v České republice, ale i ve světě. Politologové a filozofové celého světa by měli našim intelektuálům a elitám vysvětlit, že ten, kdo nejde k volbám, se svého hlasu dobrovolně vzdává a říká tím, že je mu jedno, jak rozhodnou ti, kdo se volby zúčastní.

Navíc tu máme i zjevně úmyslné překážky, kdy u řady referend radnice nedělají informační kampaně, mění volební místnosti a podobně se starají o co nejnižší účast voličů. A stát dodnes nebyl schopen zavést elektronické hlasování, které by bylo rychlé a téměř zdarma.

Vážení přátelé, navzdory nechuti politiků zavést v České republice skutečnou demokracii je jasné, že na změně současného systému stranické oligarchie na demokracii musíme a budeme usilovně pracovat. Skutečnou demokracii chtějí občané v celé Evropě a v této souvislosti bychom Vás rádi upozornili na to, že dnes začíná rozsáhlá mezinárodní konference o přímé demokracii The Danube Rally 2014, kterou pořádá mezinárodní organizace Democracy International se sídlem v německém Kolíně nad Rýnem. Konference dnes začíná ve Vídni, poté pokračuje v Bratislavě v Parlamentu Slovenské republiky a končí v Budapešti. Českou republiku a naše snahy zavést zde přímou demokracii tam odjíždím představit já osobně spolu s místopředsedou hnutí Úsvit panem Jaroslavem Novákem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

16:05 Felcman (Zelení): V Liberci bude vládnout koalice strachu

Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakék…