Okamura: Novelu zákona o cestovním ruchu vítáme

25.06.2014 20:15

Vláda dnes projednala novelu zákona o cestovním ruchu

Okamura: Novelu zákona o cestovním ruchu vítáme
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

Tuto novelu zákona vítáme, pracujeme na ní již společně s MMR mnoho let a konečně se novela dostala k projednání do vlády. Nejdůležitější pro nás je to, že dojde ke zvýšené ochraně spotřebitelů, tedy klientů cestovních kanceláří.

Dle navržené novely musí pojištění CK v případě úpadku pokrýt veškeré zájezdy prodané v době platnosti pojistky a pojistné plnění vůči klientovi musí být ve 100% výši, což dosud nebylo některými pojišťovnami dodržováno.

Další pozitivní změnou pro spotřebitele je to, že dojde ke zpřesnění povinnosti cestovní agentury, která prodává zájezdy cestovních kanceláří prostřednictvím internetu, informovat spotřebitele o pořadateli zájezdu. Již ve stávající legislativě byly cestovní agentury (prodejci) povinny sdělit pořadatele zájezdu před podpisem cestovní smlouvy. Nyní však tuto informaci obdrží zákazník zřetelně na stejné úrovni internetové stránky jako podstatné informace o zájezdu.

Provozovatel CK bude muset nově vést evidenci o počtu prodaných zájezdů i výši tržeb za tyto zájezdy, přičemž za nesplnění této povinnosti je možno uložit pokutu do výše 500.000 Kč. Účelem zavedení této povinnosti je zvýšení spolehlivosti údajů, které cestovní kancelář poskytuje pojišťovně. Nově budou CK muset předkládat MMR svoji pojistku proti úpadku, která bude na webu ministerstva zveřejněna. Ministerstvo bude mít podle novely oprávnění pozastavit cestovní kanceláře oprávnění prodávat další zájezdy nebo rozšiřovat platné smlouvy na zájezdy v případě podezření na její nedostatečné pojištění.

Pojistná smlouva bude muset být podle novely sjednána tak, aby pojišťovna peníze vyplatila klientům i v případě, že úpadek cestovní kanceláře bude způsoben úmyslně.

Změnou je také zavedení minimálních limitů pojistného plnění pro cestovní kanceláře, s rozlišením podle druhu dopravy v rámci nabízených zájezdů. Se zavedením minimálních pojistných limitů souhlasíme, protože jsou běžné i v jiných zemích EU, ovšem v nižších částkách. Stanovenou výši 4 mil. Kč v případě letecké dopravy (u autobusové dopravy 1 mil. Kč) považujeme za nepřiměřenou, neboť by výrazně zatěžovala podnikání menších cestovních kanceláří. Jak víme na příkladu nedávného úpadku Tomi tour, kde bylo 16 tis. postižených klientů, nebo CK Sunny days, kritériem pro spolehlivost rozhodně není velikost CK.

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…