Okamura: Ostatní politici hledí na občany jako na nesvéprávné

18.03.2014 14:33

Stanovisko hnutí Úsvit ke třem návrhům na celostátní referenda.

Okamura: Ostatní politici hledí na občany jako na nesvéprávné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Jeden z návrhů je náš – ten je všeobecně známý a přináší do České republiky konečně skutečnou demokracii, kdy hlas občana je vždy tím nejvyšším, skutečné naplnění článku dvě Ústavy, která říká, že lid může vykonávat moc přímo.     

KSČM předkládá svůj vlastní návrh a také ještě navíc návrh na referendum o zrušení zákona o vyrovnání s církvemi. Na poslaneckém klubu jsme se shodli, že podpoříme také tyto návrhy.  Plníme slib voličům, že nebudeme politikařit, budeme spojovat i nikoliv rozdělovat, a návrhy směrem k přímé demokracii podpoříme, ať je předkládá kdokoli.

Samozřejmě k návrhu KSČM o celostátním referendu máme jisté výhrady - zákon nedovoluje například hlasovat o daních a neumožňuje odvolávat politiky.

Politici tím říkají – a tento názor mají, jak víme, i všechny ostatní parlamentní strany kromě Úsvitu -  že občané nejsou dostatečně svéprávní, aby mohli určit, jaké budou platit daně nebo kterého politika odvolat.  Ve vyspělých demokraciích to je ale samozřejmě naopak -ve Švýcarsku například vláda nemůže svévolně zvýšit daně, ale musí například při jakémkoli zvýšení daní žádat o souhlas své občany.  Efekt je jednoznačný -  jelikož občané samozřejmě chtějí platit co nejméně, tak nikdy vládám netolerují plýtvání a rozkrádání -  a vlády musí proto hospodařit s maximální efektivitou.  Jen pro zajímavost - ve Švýcarsku si občané odhlasovali výjimečné zvýšení DPH - o 4 desetiny procenta na rekordních 8 procent – slyšíte dobře, mají sazbu DPH pouhých 8 procent. Tak funguje přímá demokracie.

Návrh KSČM také neumožňuje hlasovat o odvolávání politiků. Odvolatelnost politiků je ale princip, který je v souladu se skutečnou demokracií. Každý politik je zaměstnancem svých voličů, a pokud své voliče zklame, podvede je nebo nepracuje tak jak má, pak občan musí mít jako každý jiný zaměstnavatel právo svého zaměstnance odvolat.

I tady nehrozí nějaké masivní zneužívání - ve všech zemích, kde je odvolatelnost politiků uzákoněná, jde spíš o preventivní opatření, které se v praxi uplatňuje jen zcela výjimečně. Je zcela absurdní, když máme poslance třeba ve vězení a není možnost je jakkoli odvolat.

Samozřejmě poslanec či prezident může také upadnout do kómatu, zbláznit se, ale ani v těchto případech  není možné poslance, senátora či prezidenta odvolat. To je přece absurdní nesmyslnost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu