Okamura: Policejní výstroj aneb 63 tisíc párů škrpálů

24.06.2014 17:40

Policisté už si delší dobu stěžují na špatnou výstroj a vybavení, které jim stát poskytuje – nedostatek se týká např. lékárniček pro první pomoc, nových vysílaček, neprůstřelných vest, kamer v autě, svítilen nebo bot – často však vybavení chybí úplně a policisté jsou nuceni si výstroj kupovat sami, aby mohli vůbec sloužit. Když už policisté nějaké vybavení dostanou, stává se, že jej dostanou v nevalné kvalitě či dokonce vadné.

Okamura: Policejní výstroj aneb 63 tisíc párů škrpálů
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Tomio Okamura

Trhající se švy, vypadávající jezdci, narezlé spony, chybné střihy dámských košil – jen to jsou příklady nedostatků. V Ústí nad Labem vrátili do skladů jen kvůli rezavým knoflíkům 220 uniforem, v Brně 150. Nejvíce si policisté ale poslední dobou stěžují na nekvalitní a rozpadající se obuv. Posudek pro policejní odboráře vyhodnotil znalec tak, že boty dodané firmou údajně nevyhovují zadání. Vyjádření znaleckého pro zlínskou policii naznačuje, že zmíněná dodavatelská firma dodává jiné boty, než s kterými vyhrála soutěž. Firma by měla dodat 63 tisíc párů bot za 72 milionů korun do podzimu 2015.

Řešením těchto problémů je podle našeho názoru nejen důsledná kontrola a dodržování zákona o veřejných zakázkách, ale je třeba i jeho úprava. Podle tohoto zákona je základním hodnotícím kritériem ekonomická výhodnost nabídky nebo nejnižší nabídková cena. U kritéria ekonomické výhodnosti nabídky jsou stanoveny jednotlivé dílčí cíle a jejich váhy. Pokud se koukneme na již zmíněný případ bot, tak pokud by byly více upřednostněny faktory kvalitativní oproti faktorům ekonomickým, tak by stát nenakoupil 63 tisíc párů škrpálů. Možností je také vyhotovení znaleckých posudků ještě před vyhodnocením nabídek – stát by tak předešel problémům a ušetřil milióny.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …