Okamura: Prezident Zeman a veto služebního zákona

18.08.2014 18:27

Prezident Miloš Zeman dnes sdělil, že nebude vetovat služební zákon, pakliže z něj vypadnou političtí náměstci.

Okamura: Prezident Zeman a veto služebního zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vznik pozice politického náměstka není sice podle nás ideální, ale není to podle našeho názoru ten klíčový problém v návrhu služebního zákona. Tím je absence řešení odpolitizování úřadů a ministerstev, čili konec dosazování stranických kamarádíčků na důležité pozice ve státní správě. Právě z tohoto důvodu bychom měli řešit především to, kdo jmenuje státní tajemníky. Právě oni totiž vybírají všechny své podřízené a určují buď přímo nebo zprostředkovaně obsazení všech pozic na ministerstvu.

Dokud tyto lidi, kteří mají rozhodující pravomoci v personálních otázkách, bude jmenovat vláda a ne někdo nezávislý, k odpolitizování státní správy nikdy nedojde. Nadále budou ve státní správě političtí trafikanti, jejichž hlavní odborností je stranická knížka. A o stabillizované a odborné státní správě si nadále budeme moci nechat jen zdát. Proto jsme navrhovali, aby byl ředitel státní služby jmenován na návrh vlády prezidentem, tak jak to bylo v původním návrhu Rusnokovy vlády. Hnutí Úsvit nesouhlasí se stávající dohodou vládní koalice ČSSD, ANO, KDU-ČSL a TOP09 a ODS, jelikož nedochází k odpolitizování státní správy. Je pozoruhodné, jak tyto strany našly společný průsečík zájmů. Nebudeme tedy ani pomáhat přehlasovávat případné veto prezidenta.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.