Okamura: Proč Rusnokova vláda tají přidělované zakázky?

24.12.2013 6:31

Glosa Tomio Okamury.

Okamura: Proč Rusnokova vláda tají přidělované zakázky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura šéf hnutí Úsvit

Způsob, jakým se u nás zadává ohromné množství veřejných zakázek je alarmující. Stávající  Rusnokova vláda zadala od září už 78 nadlimitních veřejných zakázek, což je v porovnání se stejným obdobím předchozí Nečasovy vlády šestinásobný nárůst.  Současný premiér a jeho úředníci se samozřejmě ohánějí argumentem, že se jedná o neodkladné záležitosti, nicméně hlavní problém je v tom, že tuto údajnou neodkladnost nikdo nemůže pořádně zkontrolovat.

Vezměte si jenom zítřejší jednání vlády. Na tom se bude projednávat celkem 11 zakázek a smluv za desítky milionů korun, jejich obsah ale zveřejněn není. Ve speciálním režimu, jednací řízení bez uveřejnění (JŘBÚ), kdy je zakázka jednoduše přiklepnuta jednomu subjektu, se bude třeba nakupovat posypová sůl na silnice. Opravdu by mě zajímalo, proč se tento nákup řádně nevysoutěží, nebo proč posypová sůl není kupována centrálně. Bohužel informace nemám, jelikož materiál vlády je neveřejný.

Hnutí Úsvit recept na změnu těchto podivných metod má. Navrhujeme povinně na internetu zveřejňovat všechny smlouvy, které uzavírá stát, jako na Slovensku. Pokud NE, smlouva musí být zneplatněna.

Druhým aspektem je povinnost řádně spravovat státní majetek. Každý, kdo rozhoduje o jakémkoli nákupu, třeba i o té posypové soli, musí mít jasnou hmotnou a trestní odpovědnost, a pokud se následně prokáže, že smlouva byla pro stát nevýhodná, musí být potrestán.

Zákon o povinnosti řádně spravovat veřejný majetek už Úsvit přímé demokracie předložil do Sněmovny a všichni naši poslanci se už nemůžou dočkat, až se konečně začne projednávat a konečně skoncujeme s těmito lumpárnami

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…