Okamura (SPD): Energie od ledna zdraží statisícům domácností o desítky procent

14.11.2023 17:08 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdražování energií.

Okamura (SPD): Energie od ledna zdraží statisícům domácností o desítky procent
Foto: Hana Brožková
Popisek: Tomio Okamura

Kvůli Fialově vládní pětikoalici zdraží energie od ledna statisícům domácností a to i o desítky procent, tedy o více než deset tisíc korun ročně. Ještě více než domácnostem mají platby za regulovanou část vzrůst firmám, a to i o přes dvě stě procent. Fialova vláda nadále likviduje naše občany a firmy. Přitom výrazné zdražení elektřiny a plynu od ledna příštího roku, o desítky až stovky procent v regulované složce cen energií pro domácnosti a firmy, není nevyhnutelné a dochází k němu zejména kvůli naprosté nečinnosti, neschopnosti a nekompetentnosti vlády Petra Fialy. Vláda mohla tento růst cen českým spotřebitelům kompenzovat, například z výnosů z prodeje emisních povolenek, což bylo dosud běžnou praxí. A jelikož jsme dosud neaplikovali do našeho právního řádu směrnici EU, která tuto možnost omezuje, mohla ji vláda využít i pro příští rok. Na základě doporučení ministerstva životního prostředí vedeného Petrem Hladíkem (KDU-ČSL) ovšem Fialova vláda tuto možnost využít odmítla a celé zdražení energií, vyvolané zejména nutností zvyšovat podporu obnovitelných zdrojů energie a další opatření tzv. Green Dealu EU, tak zaplatí české domácnosti a firmy. Přičemž dopady tohoto zdražení zejména na české průmyslové podniky budou likvidační a fatální. Všechny ostatní evropské státy dopady vysokých cen energií svým občanům a firmám kompenzují.

Při existenci společného trhu Evropké unie to bude znamenat další vážné ohrožení konkurenceschopnosti i samotné existence mnoha českých firem se všemi myslitelnými negativními důsledky.

Český průmysl přitom dle aktuálních statistických dat z minulého týdne v září zrychlil svůj meziroční pokles na pět procent a objem průmyslové výroby poklesl potřetí v řadě.

Fialova vláda svými diletantskými kroky v oblasti cen energií dlouhodobě, opakovaně a nevratně poškozuje české hospodářství, průmysl, zaměstnanost a životní úroveň českých občanů a minimálně z tohoto důvod musí okamžitě skončit, než napáchá ještě větší a obtížně napravitelné škody.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…