Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku

16.05.2024 23:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.

Okamura (SPD): Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Evropská unie nadále energeticky dusí Českou republiku a povede to k dalšímu zdražování!

Podoba, v jaké Evropská komise schválila podobu české státní finanční podpory výstavby případného pátého bloku v jaderné elektrárně Dukovany, je pro ČR zcela nevýhodná a povede k dalšímu růstu cen elektrické energie pro české spotřebitele.

Dle rozhodnutí Evropské komise tento náš nový jaderný zdroj nesmí vytlačovat z elektrizační soustavy výrobu z tzv. obnovitelných zdrojů energie.

Jde jednoznačně o požadavek dokládající upřednostňování dodávek elektřiny z dotovaných německých větrných a fotovoltaických elektráren na úkor České republiky, jejích občanů a firem.

Pokyny Evropské komise rovněž naprosto vylučují jakoukoli návratnost vložené investice do tohoto jaderného bloku. Evropská komise také zkrátila dobu trvání přímé státní finanční podpory tohoto zdroje z 60 na 40 let, což přinese vyšší výrobní náklady a vyšší koncové prodejní ceny elektrické energie.

Evropská komise nám dále nařizuje prodávat 70 % elektřiny vyrobené z tohoto nového zdroje přes evropskou lipskou komoditní burzu, a to po celou dobu jeho životnosti - až do roku 2096. Přičemž ČR původně žádala o to, aby elektřinu vyrobenou z tohoto z nového zdroje vykupoval státní obchodník, který by ji pak levně prodával českým zákazníkům, což byl původně návrh hnutí SPD.

Tento příklad jasně ukazuje, jak členství v EU v její současné podobě zásadním způsobem ekonomicky poškozuje ČR a její občany, a to i na několik generací dopředu. Je nepřijatelné, aby o podobě financování výstavby českých jadernách zdrojů rozhodovala Evropská komise!?!?

Kvůli energetické politice EU, včetně tzv. Green Dealu, máme již delší dobu i nejvyšší ceny elektřiny dle přepočtu na paritu kupní síly pro konečné spotřebitele v celé EU, přestože naše výrobní náklady na elektřinu jsou jedny z nejnižších a ČR je exportérem levné elektřiny.

Rozhodnutí Evropské komise zásadním způsobem ohrožuje ekonomickou smysluplnost rozvoje sektoru jaderné energeticky v ČR.

Za této situace se jasně ukazuje, že požadavek hnutí SPD na vypsání referenda o dalším členství ČR v EU je plně legitimní a velice aktuální.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Pěkně jste to četl. Nevím, jestli víte, co jste četl, ale krásně jste gestikuloval

18:02 Brázdil (ANO): Pěkně jste to četl. Nevím, jestli víte, co jste četl, ale krásně jste gestikuloval

Projev na schůzi Poslanecké sněmovny 13. června 2024 ke zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťo…