Okamura (SPD): Místo EET zaveďme paušální daň. Holt se nenapakují lobbisté...

10.07.2015 18:29

Stanovisko poslanců hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamury a Radima Fialy k zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET):

Okamura (SPD): Místo EET zaveďme paušální daň. Holt se nenapakují lobbisté...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura a Radim Fiala nezradí živnostníky, drobné a střední podnikatele a tento populistický vládní návrh zákona nepodpoří - problém výběru daní totiž není v absenci online registračních pokladen, ale na prvním místě v nedůvěře občanů ve stát. Občané prostě nevěří, že stát jejich peníze využívá skutečně účelně. To si tato vláda buď vůbec neuvědomuje nebo uvědomuje, ale je líná tento zásadní fakt začít řešit. Ano, byla by to totiž pro vládu práce na dlouhá léta.

Ano, hospodští bezesporu neodvádí daně ze všech tržeb. Ale ptejme se, proč? Většina z nich, hlavně v chudších oblastech České republiky, se snaží udržet co nejnižší ceny a platit daně v současné výši prostě nezvládne. Česká republika má jedny z nejvyšších daní na světě a přitom se tento fakt na životě občanů nijak neprojevuje. Například ve Švýcarsku či v Japonsku je DPH pouze 8 procent – a u nás 21…. 

A vláda nám také jaksi zapomněla říct, že když Chorvati online registraci tržeb zavedli, tak živnostníkům současně snížili daně o desítky procent. A nejpozoruhodnější je, že se vláda inspiruje v ekonomicky krachujícím Chorvatsku, místo abychom se inspirovali daňovými systémy v nejvyspělejších západních zemích jako je třeba právě Švýcarsko.

Vláda zapomněla také říct, že chorvatští hospodští mají díky masové turistice absolutně jiné tržby než například hospodský u nás v Bystřici pod Hostýnem nebo v Otrokovicích na Zlínsku. A samozřejmě mají v Chorvatsku daleko vyšší ceny. Zavádění online registrace je zbytečnost a navíc hloupost.

Čtyři miliardy, které zinkasují výrobci pokladen a softwaru, zaplatíme ve skutečnosti my všichni - ve vyšších cenách v restauracích a v podporách pro pracovníky zhruba třetiny podniků, jejichž podniky následně zkrachují.

Řešení je přitom prosté: stačí zavést paušální daň, kdy živnostník podle oboru jednou za rok zaplatí státem určenou pevnou částku a pak ať si podniká, jak chce. Takto to funguje i ve vyspělých západních zemích. Ulevilo by se nejen živnostníkům, ale také stát by ušetřil miliardy za obrovský aparát, který dnes daně kontroluje, a který ještě naroste po zavedení online registrací.

Jinými slovy, stát by nemusel vybírat tak velké daně, protože by měl i nižší výdaje.

Námi navrhované řešení má však jedno velké mínus - žádní lobbisté ani dodavatelé se při něm nenapakují. Získají pouze živnostníci a my občané. A kdo by o to přece z vlády stál, že?

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.