Okamura (SPD): Nesmíme znovu dopustit, aby o nás rozhodovali cizinci a cizí mocnosti

09.11.2020 5:37

Komentář na facebookovém profilu k výročí bitvy na Bílé hoře

Okamura (SPD): Nesmíme znovu dopustit, aby o nás rozhodovali cizinci a cizí mocnosti
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Připomínáme si 400 let od Bílé hory (8. listopadu 1620), která je tragickým milníkem našich dějin. Je pro nás poučením v tom, co se stane, když je národ nesvorný, nedovede se dohodnout a nechá do svých konfliktů vstoupit cizince a cizí mocnosti. Dostali jsme se do vleku cizích zájmů – na jedné straně protestantských Němců v Římsko-německé říši a na druhé straně rakouských katolických Němců a Bavorů, kteří byli loajální římskému císaři. Náboženskou netoleranci a útisk praktikovaly obě dvě válečné strany. Na obou stranách bojovaly cizí žoldácké jednotky a mnohdy odnárodněná a zněmčelá šlechta. Na to pak navazovala třicetiletá válka, během níž v českých zemích zemřela až třetina obyvatel na válečné útrapy, hlad a nemoci. Tato bitva nám připomíná, jak je důležitá národní svornost a náboženská tolerance. Zájmy Českého království byly v této bitvě a v tom, co jí předcházelo, i v tom, co bylo po ní, bohužel až na posledním místě.

Na straně protestantů bylo mnoho českých Němců a mezi odbojnými stavy bylo velmi mnoho těch, kteří se hlásili k německému jazyku. Čili stavovské povstání nelze interpretovat jako boj za národní věc.

Nesmíme znovu dopustit, aby o nás rozhodovali cizinci a cizí mocnosti.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

16:14 Ostrá (SOCDEM): Vláda hodila budoucí seniory přes palubu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.