Okamura (SPD): Od počátku trváme na tom, aby těžbu lithia zajistila státní firma

16.10.2017 22:17

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017 k Posouzení podpisu MPO pod memorandem s australskými těžaři k těžbě lithia na svrchovaném území ČR

Okamura (SPD): Od počátku trváme na tom, aby těžbu lithia zajistila státní firma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové, vážený pane předsedající,

na úvod mi dovolte jménem našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie SPD zdůraznit, že od počátku trváme na tom, aby těžbu lithia zajistila státní firma a veškerý zisk šel do rozpočtu ČR, tedy občanům ČR. Poté, co se provalilo, že stát přišel o kontrolu nad cínoveckým lithiem, probíhá přestřelka mezi hnutím ANO a ČSSD, kdo za to může.

Z toho, co zaznělo v předchozích projevech, je jasné, že právo na lithium fakticky získala malá skupina spekulantů, kteří teprve přemýšlejí, co s bohatstvím, které jim spadlo do klína, teprve udělají. Pan ministr vnitra chystá trestní oznámení na Ministerstvo životního prostředí. Jde o miliardy, a pokud jde o takové sumy, je třeba říct, že odpovědnost nese celá vláda. A to každá, která tyto miliardy tak hanebně promrhala.

Byla to předcházející vláda ODS, a hlavně vláda řízená panem Kalouskem, která v roce 2010 dala právo na průzkum lithia na Cínovci soukromé firmě, a to navzdory tomu, že pozemky a důl patří státní firmě.

Dovolím si malý citát generálního ředitele státní firmy Diamo. Cituji: "Když soukromník získá průzkumné území, má přednostní právo těžby on. Stát už do toho nemůže vstoupit. Když získá průzkumné území Diamo, může následně připravit varianty pro vládu, jak s tímto právem těžby nakládat. Vláda rozhodne, jestli bude těžit soukromá společnost, nebo státní podnik, nebo společně." Konec citátu ředitele státní firmy Diamo.

Stát naprosto nepochopitelným, zřejmě i zkorumpovaným rozhodnutím party složené z ODS a TOP 09 přišel o možnost rozhodovat, co se bude dít se strategickými surovinami na jeho území. Samozřejmě ani následující vláda lidovců, hnutí ANO a ČSSD se nijak nepokusila řešit problém s ukradeným lithiem, na který aktivisté včetně nás hnutí SPD po léta upozorňovali. Takže máslo na hlavě má všech pět těchto stran.

A je třeba říct, že po vytunelování OKD si pan Sobotka zapsal další gigantický zářez, a tím je stvrzení tunelu na Cínovci. ČSSD místo toho, aby se pokusilo situaci řešit, tuto situaci na poslední chvíli, než odejde na povolební lavičku hanby, ještě zhoršila podepsáním memoranda. Bylo totiž zřejmé, že nová vláda se pokusí, tím mám na mysli novou povolební vládu, se pokusí s firmou, která má přednostní právo na těžbu, vyjednat lepší podmínky.

Ministr ČSSD, jehož jméno si ani nepamatuji a znát ho ani nechci, tento ministr na poslední chvíli připravil memorandum, které je jak ušité pro případnou arbitráž, kdyby stát chtěl z nevýhodných dohod vycouvat.

Máme před volbami, a tato kauza je skutečně ukázkovým příkladem, který naprosto pregnantně dokládá, proč nevolit znovu ty, co tuhle zemi pomáhají tak okatě rozkrádat, a je jedno, zda je to jen prostá neschopnost a hloupost, anebo zkorumpovanost a spojení se zločinci.

Když tedy krátce zrekapituluji historii tohoto problému lithium, tak se na tom podílí TOP 09, ODS, Lidovci, hnutí ANO a ČSSD. Tak či onak vy, dámy a pánové ze všech vládních stran současných i minulých, dlužíte občanům pěkných pár bilionů korun, a udivuje mě ta drzost, s kterou máte odvahu znovu a znovu vcházet do nových a nových vlád.

To co je teď potřeba, je v prvé řadě hluboký právní audit stavu z pohledu mezinárodního práva. Dále je třeba promyslet variantu, jak získat práva na těžbu zpět, nebo alespoń získat maximum z přírodního bohatství, které původně patřilo všem občanům ČR.

Stát má ze zákona dva poplatky z těžby, a to za stanovení dobývacího prostoru a za vydobytý nerost. je tu možnost stanovit takové poplatky, které by mohly motivovat k tomu, aby soukromník přenechal těžbu zpět státu. A samozřejmě tak jako v případě solárních baronů je možné, aby sněmovna stanovila speciální daň, která alespoň část výtěžku z lithia vrátí zpět občanům. A v neposlední řadě bych na místě pánů ministrů vnitra a spravedlnosti vybídl státní zástupce a policisty, aby urychleně začali šetřit možnou korupci, protože to, co udělal na poslední chvíli ministr průmyslu z ČSSD, není standardní jednání, a svým memorandem dal na poslední chvíli soukromé firmě silnou zbraň proti vlastnímu státu. To já považuji přímo za kriminální jednání, které je absolutně neslučitelné s pozicí člena vlády ČR, který má ve skutečnosti povinnost hájit primárně zájmy svého státu, tedy ČR.

Chtít to ale po vládě člověka, který pomohl vytunelovat OKD, je samozřejmě bláhové. Paradoxně to, že se jedná zřejmě skutečně o podvod a kriminální jednání, by mohlo zvrátit případné soudní spory ve prospěch ČR.

Na závěr mi dovolte navrhnout usnesení, o kterém bychom rádi tady ve sněmovně hlasovali, tzn. usnesení našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie SPD, a to ve znění.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR, aby těžbu lithia v ČR prováděl státní podnik a zisk z této těžby zůstal příjmem státního rozpočtu ČR. V případě dalšího využití lithia je nutné podpořit projekty, zajišťující jeho zpracování na území ČR podnikatelskými subjekty se sídlem na území ČR.

Konec textu našeho usnesení.

Na závěr bych chtěl jenom dodat, aby případná politická konkurence nemohla kritizovat, že na hlasování o našem usnesení nebudu, tak já na něm pravděpodobně opravdu nebudu, protože jsem od 20.00 hodin v přímém přenosu České televize v předvolební debatě, takže předem se omlouvám, pakliže se debata protáhne na déle než cca 45 minut, tak já nebudu moci o našem usnesení hlasovat, protože Česká televize předem upozornila, že nehledě na debatu o lithiu se musíme dostavit do předvolební debaty, takže předem říkám, že my navrhujeme to usnesení ve smyslu, jak říkám, a znovu zdůrazňuji, že naše hnutí SPD trvá na tom, aby těžbu lithia zajistila státní firma a veškerý zisk šel do rozpočtu ČR, tedy občanů ČR. Ten obsah memoranda, co tady předvádí vláda a i její předchůdci, je pro nás absolutně nepřijatelné. A je to náběh na tunel a podvod století.

Děkuji za pozornost

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…