Okamura (SPD): Pane premiére, budete důsledný a škrtnete z kandidátky i sebe?

25.05.2017 19:36

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 5. 2017 - interpelace premiéra Sobotky

Okamura (SPD): Pane premiére, budete důsledný a škrtnete z kandidátky i sebe?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Vážený pane premiére,

při sestavování vaší kandidátky ČSSD pro letošní volby do Poslanecké sněmovny jste projevil nebývalou citlivost na platy manažerů placených z veřejných peněz, když jste škrtl hejtmana Zimolu jako lídra Jihočeského kraje, přičemž hlavní záminkou proti němu jsou skutečně neuvěřitelně vysoké platy manažerů v Krajské nemocnici.

A já se vás ptám jasně a na rovinu: Budete se škrty opravdu důsledný a škrtnete z kandidátky i sebe jako člověka nejvíce odpovědného za tunelování státu prostřednictvím nehorázně přemrštěných platů a odměn zástupců států, vedení firem a v jejich orgánech? Skoncujete s trafikami pro stranické vysloužilce? Už po desetiletí mají totiž manažeři státních firem bez ohledu na výsledky neuvěřitelné platy a odměny. Je to právě kvůli vládám ČSSD, Hnutí ANO, KDU-ČSL a TOP 09. Státní manažeři berou miliony ročně a většinou za velmi mizernou práci, přičemž je jedno, zda jde o České dráhy nebo o firmy ovládané státem jako ČEZ. Ředitel České pošty Elkán má smluvní plat až osm milionů korun ročně, z toho 3,78 milionů je pevná složka. Roční příjem přes šest milionů s odměnami si užívá i po seškrtání také generální ředitel Českých drah nebo generální ředitel Výzkumného ústavu železničního, který má pouhou stovku zaměstnanců. Za celá léta od dob, co jste byl ministrem financí, jste s tím nikdy nic nedělal a nic jste s tím nedělal ani jako premiér. Ani vy, ani ministři za Hnutí ANO a KDU-ČSL jste nic neudělali pro změnu, proto platí výše uvedené konkrétní případy.

Žádám vás, zveřejněte platy všech manažerů státních firem, které překračují plat ministra. Veřejnost má právo se dozvědět koho a za co královsky platí. A co váš podpis pod privatizací OKD, která způsobila České republice miliardové škody? A co váš návrh na zvýšení platů politiků a soudců o 3,8 %, které jste si vy, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek protlačili před dvěma roky Sněmovnou? A tady bych rád zdůraznil, že já i naši poslanci SPD jako jedni z mála hlasovali proti zvýšení platů politiků a soudců a dokonce jsem navrhl zamrazení platů politiků a soudců do roku 2018. To jste mi však zamítli. Proč? Odpovězte jasně a bez vytáček.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…