Okamura (SPD): Ústav duševního zdraví vyčíslil náklady na hazard. Vláda je evidentně pod vlivem

20.06.2015 20:35

To je neuvěřitelné – místo aby vláda zakázala výherní hrací automaty a jejich internetové obdoby, jejichž důsledky stojí nás všechny obrovské peníze, tak naopak tento typ hazardu podporuje. Evidentně je vláda pod vlivem hazardní lobby, jelikož ani ekonomicky není jediný důvod výherní hrací automaty v České republice nadále povolovat. Strany vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se nově dohodly, že podpoří návrh, který přinese vyšší zdanění tohoto typu hazardu z 20 na 25 procent a zvýšení plateb za hrací automaty, což by mělo prý do státního rozpočtu přinést částku kolem dvou miliard korun. Zní to na první pohled pro neinformovaného občana líbivě, ale pravda je ve skutečnosti úplně jinde.

Okamura (SPD): Ústav duševního zdraví vyčíslil náklady na hazard. Vláda je evidentně pod vlivem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Nevím, proč se vláda holedbá očekávaným příjmem do státní pokladny ve výši 2 miliardy korun, když studie Národního ústavu duševního zdraví z roku 2014 vyčísluje náklady spojené s hazardem až 16 miliard korun. A například Studie hazardních her v České republice uvádí náklady až na 30 miliard korun - rozdíl je dán zejména tím, co všechno se do nákladů započítává. Oproti tomu výnosy pro veřejné rozpočty a pro rozpočty krajů a obcí se ze zmíněných her pohybují v řádu 6 až 7 miliard Kč. Takže i po započítání příjmu 2 miliardy korun jsou náklady státu na udržování hazardu v ČR ve velkém minusu. 

Můžeme se tedy jen dohadovat, co je skutečným důvodem, že tato vládní koalice, stejně jako ta minulá, podporují hazard v České republice. 

A není to jen o penězích. Jak může slušná vláda vydělávat na lidské závislosti, která ničí celé rodiny, vhání lidi do rukou exekutorů a výsledně to stojí slušné nezúčastněné občany mnoho peněz ve formě sociálních dávek a nákladů na léčení, které takoví lidé pak dostávají? To je fakt hnus. 

Můj návrh zákona na úplný zákaz výherních hracích automatů a jejich internetových obdob přitom leží již více než půl roku ve Sněmovně a tato vláda se jím schválně odmítá zabývat. Zde přikládám odkaz na můj zákon, kde se můžete podrobně podívat na celé znění http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=357&CT1=0

V porovnání s Evropskou unií je v České republice řádově více kasin a heren v přepočtu na rozlohu nebo počet obyvatel. Zatímco například v hlavních městech evropských států jsou povoleny většinou jednotky kasin a výjimečně desítky, v Praze jsou doslova stovky míst, kde se hazard v kasinech a hernách provozuje. 

Podle dostupných studií se odhaduje, že v České republice je řádově 100 tisíc patologických hráčů. Počet osob, který je negativně zasažen hazardem je však mnohem vyšší. Jedná se především o rodinné příslušníky, zaměstnavatele nebo věřitele patologických hráčů. Ze studií vyplývá, že se jedná o 1 až 1,5 milionu obyvatel České republiky. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice