Okamura (SPD): Vláda definitivně ztratila důvěru veřejnosti

02.03.2021 16:03

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 2. března 2021 k ztrátě důvěry veřejnosti ve vládu Andreje Babiše

Okamura (SPD): Vláda definitivně ztratila důvěru veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové,

situace došla tak daleko, že je podle názoru hnutí SPD nutné umožnit rychlý vznik nadstranické vlády odborníků po dohodě s prezidentem republiky, který samozřejmě má v tomto ústavní pravomoce. Protože tato vláda definitivně ztratila důvěru veřejnosti. Současná vláda nemá strategii. Nerespektuje názory odborníků, hrozí represemi ze strany policie za porušování vládních opatření a nekoncepčním přístupem vytváří pouze další chaos, a tím nese za stávající situaci plnou odpovědnost.

Je nutné žádat především vyvození osobní odpovědnosti, tedy demisi jednotlivých členů vlády, kteří jsou za tento stav odpovědní a umožnit rychlý vznik nadstranické vlády odborníků. A tady je podle Ústavy na tahu prezident republiky, protože tato vláda definitivně ztratila důvěru. Letos v první polovině října jsou naplánované volby do Poslanecké sněmovny - je to za půl roku - a tam občané následně rozdají nové politické karty.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Také jsme přesvědčeni o tom, že vláda by měla požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru. Protože na základě posledních hlasování je evidentní, že vláda nemá pro zásadní kroky většinu v Poslanecké sněmovně. Vláda by tedy měla požádat Poslaneckou sněmovnu o důvěru, abychom zjistili, zda vůbec tato vláda má ještě většinovou legitimitu.

Takže my bychom chtěli požádat vládu, aby požádala o důvěru Poslanecké sněmovny. Pakliže tak neudělá, tak budeme sbírat padesát podpisů poslanců, aby to hlasování proběhlo. Protože lidé už jsou v koncích, lidé už nemůžou, občané už jsou opravdu totálně zoufalí z této strategie vlády, která spočívá v tom, že tady je a bude nekonečný lockdown. Za SPD říkám - a opakovaně to říkáme a navrhujeme konkrétní konstruktivní alternativu - že lockdown není řešení. Plošné zákazy nejsou cesta.

V této souvislosti bych chtěl zařadit nový bod na schůzi Poslanecké sněmovny s názvem Zrušení nouzového stavu. Navrhuji to zařadit jako první bod schůze dnes, protože si myslíme, že situace nesnese odkladu. Navrhuji, aby se hlasovalo o usnesení: "Poslanecká sněmovna ruší s okamžitou platností nouzový stav."

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

18:09 Brázdil (ANO): Nechci, aby se vůbec v naší republice něco takového se prodávalo

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…