Okamura (SPD): Zákaz "kazítek" nic nevyřeší. Nová lednice stačí jednou za deset let

12.05.2015 8:54

V poslední době se hodně mluví o tom, že výrobci schválně dávají do výrobků takzvaná kazítka, to znamená součástky menší kvality, aby se výrobek po uplynutí záruční doby porouchal, a lidé si museli koupit zase nový.

Okamura (SPD): Zákaz "kazítek" nic nevyřeší. Nová lednice stačí jednou za deset let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Nevím, jestli tzv. kazítka skutečně existují, ale je pravdou, že mnoho přístrojů se skutečně pokazí těsně po skončení dvouleté záruky. Další problém je, že velká část dnešní techniky je prakticky neopravitelná, a to proto, že náhradní díly jsou v poměru dražší než celý nový kus. Což je podle mého skutečně cílenou obchodní politikou. Mnozí výrobci vyrábí přístroje na krátkodobé použití a pokud možno neopravitelné.

Zákaz kazítek, který začali hned někteří politici prosazovat, by ale reálně v praxi nic neřevyřešil. Skutečným systémových řešením je tlak na kvalitu, u mnohých spotřebičů bych byl pro razantní navýšení záruční doby. Nevím, proč by lednice, vrtačka, pračka nebo televize měla být funkční pouze dva roky. U takové techniky bych stanovil minimum 5 a více let.

Nejde tu ale jen o záruku. Jde o celkovou ekonomiku - pokud lidem bude pračka sloužit deset let, tak ušetří jak spotřebitel, tak celá ekonomika. Cílem státu nesmí být jen tlak na růst HDP - a tím tlak na nesmyslnou výrobu jen pro výrobu. Ale cílem musí být jen a “pouze” vyšší kvalita života. A k tomu není třeba nová lednice každé dva roky, ale jedna kvalitní lednička na deset let.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…