Okamura (SPD): Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu

07.05.2020 20:20

Komentář na facebookovém profilu k zdražování potravin

Okamura (SPD): Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Tomio Okamura

Určitě jste si všimli v obchodech radikálního zdražení potravin. To bude podle odborníků bohužel dál pokračovat. Poděkovat můžeme EU, která zničila naše zemědělství a kvůli níž již nejsme potravinově soběstační. Před rokem stálo kilo vepřové pečeně v českých obchodech 125 korun, nyní stojí 150 korun. V supermarketech zdražuje též ovoce, zelenina, rýže a další trvanlivé potraviny.

Dle výpočtu E15 vidíme například zdražení jablek meziročně o 40 procent, cukru více než 21 procent, vepřové pečeně téměř 20 procent, pšeničné mouky hladké téměř o 19 procent.

Paprika bílá stojí v obchodech 90 korun, červená 130 korun a žlutá 120 korun! Drahé je i ovoce, třeba jablka stojí 37 korun. Cena je extrémní také u citrónů, které koupíte za 64 Kč/kg.

Navíc odborníci hovoří o tom, že ceny budou dále růst. Jedná se zejména o cuketu, kapustu, mrkev, v případě ovoce pak o kiwi nebo citrusové plody.

Anketa

Kdo je vám sympatičtější?

hlasovalo: 29610 lidí

Potravinová soběstačnost je minulostí, vzato v celkovém finančním vyjádření jsme soběstační asi z 65 %, jestli vůbec. Brambor a ovoce dovážíme ročně kolem 25 %, zeleniny 65%… Hnutí SPD podporuje obnovení potravinové soběstačnosti naší země, abychom nebyli závislí na drahém dovozu z ciziny. EU zničila naše zemědělství, protože zemědělci ze Západu dostávají mnohem větší dotace.

Naše Státní hmotné rezervy mají rezervy potravin pro ČR na jeden jeden jeden, ačkoli zvýšení na tři dny mělo zajistit ministerstvo zemědělství už před čtyřmi lety!

Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek vloni v květnu řekl, že soběstačnost země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36 až 38 procenty, u drůbežího je to 55 procent, u vajíček 60 procent a u mléka kolem 85 procent.

V roce 1990 jsme pěstovali brambory na ploše 109 tisíc hektarů, poslední statisticky uzavřený rok 2017 říká, že je to už necelá čtvrtina, přesně 23 418 hektarů.

V roce 1990 jsme vyprodukovali 1,5 milionu tun jatečných zvířat celkem (skot, prasata, drůbež, bráno v živé hmotnosti) a nyní je toto číslo na necelé polovině – 719 tisíc tun v roce 2017! Například při současných stavech prasat, kdy jsme soběstační ve vepřovém mase ani ne ze 40 procent, nemůžeme na návrat k soběstačnosti ani pomyslet. Současný stav chovaných prasat je 1,5 milionu, což je necelá třetina stavů před třiceti lety! Jenom pro představu, tato země jich uživila i přes 5 milionů – v roce 1981 byly stavy prasat 5,1 milionů kusů!

Řešením je podpora infrastruktury našeho venkova a našich českých zemědělců a ochrana klíčových komodit. Zemědělská politika musí být znovu pod kontrolou našeho státu a hnutí SPD bude podporovat potravinovou soběstačnost našeho státu v nejzákladnějších komoditách, abychom byli připraveni na výživu obyvatelstva ČR pro případ války, ekonomické či migrační krize. Stejně tak budeme podporovat obnovu našeho venkova, aby tam lidé zase chtěli žít. Stejně tak musíme budovat armádu, která bude schopná chránit naše území a naše hranice a nebude expedičním sborem pro zahraniční agrese USA!

Tato pandemie odhalila, že globalismus s Evropskou unií naprosto selhal a že je nutné obnovit potravinově, hospodářsky a vůbec všestranně soběstačné národní státy!

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

12:05 Rajchl (PRO): Ukrajinský poddaný vysvětluje lámanou angličtinou senilnímu staříkovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.