Okamura (SPD): Znovu jsem navrhl ve Sněmovně referendum o vystoupení z EU

01.03.2016 16:09

Nnávrh Tomia Okamury (SPD) na zařazení nového bodu na pořad jednání 42. schůze Poslanecké sněmovny dne 1. 3. 2016. Sněmovna tento návrh opět zamítla.

Okamura (SPD): Znovu jsem navrhl ve Sněmovně referendum o vystoupení z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Dámy a pánové,

navrhuji zařazení mimořádného bodu na program schůze Poslanecké sněmovny s názvem – „Vyhlášení referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie“ a žádám Vás o jeho schválení.

Britský premiér Cameron zkritizoval Evropskou unii, vymohl změny a následně vyhlásil referendum Britů o vystoupení z Evropské unie. Co ho k tomu vedlo? Kupodivu měl jediný důvod – snahu, aby Británie v Unii setrvala. Zvolil přesně opačný postup než česká vláda, která je k Bruselu absolutně nekritická a podlézavě přijímá jakýkoli diktát a prolamování české státní suverenity.

Nejen Britové, ale ani čeští občané nejsou spokojeni se současnou podobou Evropské unie, což vyplývá ze všech dostupných průzkumů veřejného mínění, a je naprosto legitimní, aby občané řekli vládě v referendu, zda v Unii chceme být či ne.

Do Evropské unie jsme vstoupili na základě referenda a je naprosto nezpochybnitelným právem českých občanů kdykoli hlasovat v jiném referendu o dalším setrvání České republiky v Evropské unii.

Naše vláda nemá legitimitu ani jakékoli právo občanům v referendu bránit.

Žádám Sněmovnu, aby návrh referenda zařadila na pořad svého jednání a zavázala vládu referendum uspořádat. Již třikrát za loňský rok navrhovalo naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zde ve Sněmovně vyhlášení referenda o vystoupení ČR z Evropské unie a třikrát jste nám vy, poslanci ostatních stran, tento náš návrh zamítli.

Letos v lednu jste také zde ve Sněmovně shodili ze stolu naší petici, kterou online i offline podepsalo více než 100 tisíc občanů.

Situace však opět pokročila a téma vystoupení z EU je čím dál více palčivější, je potřeba zahájit celospolečenskou diskusi, umožnit občanům se vyjádřit o své budoucnosti v referendu a není v tomto ohledu na co čekat.

Máme před sebou letos i příští rok na podzim volby, takže není technický ani ekonomický problém referendum spojit s letošními krajskými volbami nebo příští rok s volbami do Poslanecké sněmovny.

Žádám Vás o podporu a o to, abyste umožnili českým občanům demokracii.

Tomio Okamura – předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.