Okamura (SPD): Zrušení či odložení EET by mohlo pomocli odvrátit krach mnoha živností

29.11.2016 15:48

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny 29. listopadu 2016 k návrhu diskuse o zrušení či odložení EET

Okamura (SPD): Zrušení či odložení EET by mohlo pomocli odvrátit krach mnoha živností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Vážené dámy a pánové.

Prosím o to, abychom ještě jednou diskutovali o elektronické evidenci tržeb, EET. Prosím vás o schválení návrhu našeho Hnutí svoboda a přímá demokracie SPD na zařazení bodu programu s názvem diskuse o zrušení či odložení EET. Tento bod programu, který navrhuje naše Hnutí SPD, by mohl pomoci odvrátit krach mnoha živností. Máme ještě poslední šanci odvrátit mnoho osobních neštěstí. A k tomu stačí málo: Zrušit nebo alespoň odložit platnost stávajícího zákona o elektronické evidenci tržeb, EET.

Právě proto, že jsme v našem Hnutí SPD od počátku věděli o nepřipravenosti Ministerstva financí a o nekoncepčnosti návrhu, tak jsme pro zákon o EET nehlasovali, respektive hlasovali jsme proti tomuto zákonu. A čas nám dává plně za pravdu. V posledních dnech jsme svědky vyjádření ministra financí Andreje Babiše a premiéra Bohuslava Sobotky, která ukazují neustálé rozpory, a potvrzuje se, že zákon, který právě přichází v platnost, vlastně nevyhovuje a uvažuje se o zásadních změnách, které navrhují úpravy týkající se osvobození určité části drobných podnikatelů.

Chci připomenout velký tlak, který provázel schvalování tohoto zákona. A musím připomenout sebevědomí Andreje Babiše, který nás tady ubezpečoval o kvalitě a pozitivním dopadu zákona na podnikatelské prostředí. Ukazuje se v plné nahotě, že toto sebevědomí bylo falešné. V tuto chvíli statisíce drobných podnikatelů investovaly peníze a čas do přípravy k plnění povinností podle tohoto zákona. Utratili každý minimálně desetitisíce korun. A nyní se dozvídají z médií, že je třeba udělat změny, a někteří možná nebudou muset podle zákona postupovat. Je to skutečně drsný způsob žertování vlády za peníze živnostníků. Snahy ministra financí Andreje Babiše na poslední chvíli měnit a upravovat zákon o elektronické evidenci tržeb EET jsou důkazem absolutně nekoncepční, diletantské a zmatečné práce Ministerstva financí.

Naše Hnutí svoboda a přímá demokracie SPD dlouhodobě prosazuje jednoduchý paušální daňový systém pro drobné podnikatele a živnostníky, a říkáme to tady od začátku. Nyní tento náš návrh oprášil i ministr Babiš. Ale tyto jeho záměry přichází pozdě a v situaci, kdy drobní podnikatelé již vynaložili tisíce a desetitisíce v rámci přípravy na zavedení EET. Ministerstvo financí by mělo nést odpovědnost za škody, které drobným podnikatelům způsobuje. Pokud náš program začíná vykrádat i Ministerstvo financí, jde o pozdní prozření a důkaz, že tato vláda nemá jasnou koncepci vlastní daňové a rozpočtové politiky. Vláda řeší jen dvě věci: Vyždímat za každou cenu z lidí co nejvíce peněz a něco naslibovat před volbami. Cena této vládní politiky bude pro občany vysoká. Jestli ministři této vlády chtějí každého půl roku měnit přijaté zákony, které špatně připravili, tak o tom musíme mluvit veřejně zde ve Sněmovně. A pokud jste konečně i vy, vládní poslanci, přišli na fakt, že zákon o elektronické evidenci tržeb je špatný, tak je Sněmovna tím správným místem, kde je potřeba tento fakt projednat a začít nápravu.

Dnes už je bez debaty, že zákon o EET zničí tisíce těch nejdrobnějších živnostníků. Nejen proto, že pro ně bude prostě ztrátové platit EET, a připomínám, že nějaké daňové odpočty na kasu si může dělat jen ten, kdo ty peníze vydělá, ne ten, kdo prostě žije z ruky do úst. Například v obci Sklené v Pardubickém kraji má hospodu od obce pronajatou matka v domácnosti. Měsíčně si tu přivydělá zhruba tři tisíce korun. Zavedení EET ji bude v prvním roce stát necelých deset tisíc korun za kasu a paušál na připojení. To znamená, že přibližně dva tři měsíce bude pracovat zdarma. Je mi jasné, že likvidace pár tisícovek nejdrobnějších živnostníků mnohým připadne jako drobnost. Mně však ne. Živnostníky jsme už zničili jednou, a v 90. letech tehdejší vlády dokonce zničily celý národní průmysl. Ti, co mají ty nejmenší obchůdky s občerstvením, venkovské hospody a podobně, patří obvykle k té starší generaci. Kam půjde paní Martina z obce Sklené na Pardubicku? Prostě půjde na sociálku a chybějící peníze jí doplatí stát.

Vím o jedné paní z občerstvení, které je přes padesát a má nemocné nohy. Tu už nikdo nezaměstná. A když jí pan ministr Babiš zavřel krám, tak holt půjde na pracák, protože ji nikdo nezaměstná, bude na podporách až do důchodu. Já chápu pana ministra Babiše z hnutí ANO, že hájí nějaký svůj segment. Na druhou stranu tu máme také jiné partaje, které slibovaly, že budou hájit ty malé a bezbranné. A tyto sliby jsme slyšeli ve vládě od ČSSD a KDU-ČSL. A já se poslanců ČSSD a KDU-ČSL ptám, co se stalo, že jste ty malé a bezbranné hodili přes palubu? A zkusím to říct jinak. Že tihle nejmenší živnostníci někde něco provozují, je dáno nejen tím, že mnohdy nic jiného už nezvládnou a současně nechtějí žít z almužny státu, ale také proto, že je to potřeba. Když se v té malé obci Sklené zavře jediná hospoda, tak už ji nikdo oficiálně neotevře. Nejbližší hospoda je pět kilometrů v obci Pohledy. Obec tam postavila za 17 milionů kulturní dům s restaurací, ale i tato restaurace je zavřená a nikdo ji nechce ani zadarmo, protože se to prostě neuživí. A další hospody dál a dál, ty v současných podmínkách zavřou také.

Česká kultura obživla na přelomu 18. a 19. století právě díky životu v českých hospodách. Kavárny, vinárny a společenské salony byly německé. Chápu, že pan ministr Babiš, který je z Bratislavy, nemá vztah k české hospodě.

Možná bychom našli řešení. Chápu, že bohaté restaurace třeba v Praze nemají problémy jako majitelka bufetu někde v malé obci. Co třeba ustanovit, ať je EET do určitého obratu dobrovolná, s tím, že kdo se připojí, bude mít nějaké bonusy? Cílem přece není někoho ničit a zvýšit státu sociální výdaje, ale naopak pojďme situaci, kterou zpackala Sobotkova a Babišova vláda společně napravit.

Prosím vás tedy ještě jednou o schválení návrhu našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie SPD na zařazení bodu programu s názvem Diskuse o zrušení či odložení EET.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice