Okamura: Slušný člověk musí být na 1. místě

11.01.2020 6:31

Komentář na facebookovém profilu k novele zákona SPD na vyřešení problému tzv. nepřizpůsobivých lidí a ukončení zneužívání dávek těmito lidmi

Okamura: Slušný člověk musí být na 1. místě
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Konkrétní návrh na vyřešení problému tzv. nepřizpůsobivých lidí a ukončení zneužívání dávek těmito lidmi - ve Sněmovně již leží novela zákona z pera SPD! Podívejte se níže podrobněji. Jako jediná strana nabízíme bez vytáček jasné a odborně zpracované řešení. Zároveň má SPD připraven kompletní konkrétní balík změn na finanční podporu pracujících rodin a všech slušných lidí včetně živnostníků, malých a středních podnikatelů, starobních a invalidních důchodců! Slušný člověk musí být na 1. místě! Odebereme sociální dávky těm, kteří je zneužívají a nechtějí se přizpůsobit, a zároveň je bude nesmlouvavě motivovat k řádnému životu. V naší novele zákona:

1. navrhujeme podmínit vyplacení dávek hmotné nouze zajištěním řádné docházky dětí do povinného posledního ročníku mateřské školy ze strany rodičů. Nelze selektivně tolerovat porušování zákona, poslední ročník mateřské školy je pro mnohé děti zásadní z hlediska integrace, socializace a přípravy na docházku do základní školy.

2. navrhujeme vyřadit z okruhu příjemců dávek pomoci v hmotné nouzi ty osoby, které porušily během pobírání těchto dávek režim pracovní neschopnosti a režim dočasné neschopnosti plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání. Nynější právní úprava neumožňuje tyto osoby ze systému vyřadit. Při letošní kontrole práceneschopných zjistili kontroloři Úřadu práce porušení tohoto režimu v téměř 30 % případů.

3. navrhujeme vyřadit z okruhu příjemců dávek hmotné nouze osoby, které setrvávají v režimu dočasné neschopnosti plnit povinnosti uchazeče o zaměstnání z důvodu nemoci nebo úrazu i po uplynutí doby 2 let, což je i maximální zákonná podpůrčí době pro pobírání nemocenské. Tyto osoby by měly buď zažádat o přiznání invalidního důchodu anebo nastoupit do zaměstnání. Současná praxe kdy setrvávají v pracovní neschopnosti na dávkách řadu let je nepřijatelná.

4. navrhujeme zrychlení procedury vyloučení z okruhu tzv. společně posuzovaných osob pro účely doplatku na bydlení, jestliže žadatel o dávku dostatečně prokáže důvody pro toto vyloučení. Současná úprava toto rozhodnutí ponechává na uvážení Úřadu práce a celý postup neúměrně prodlužuje

5. navrhujeme zrychlení procedury odebrání dávek pomoci v hmotné nouzi těm osobám, které neumožní Úřadu práce provést příslušné kontroly, například v místě bydliště. Dle současné úpravy závisí toto vyloučení též na správním uvážení, není pevně dané. Zároveň navrhujeme prodloužení doby, po kterou jim může být sociální dávka odebrána ze současných 3 měsíců na mnohem citelnější dobu jednoho roku.

6. navrhujeme vyloučit z okruhu tzv. společně posuzovaných osob ty jedince, kteří nemají žádné příjmy, nepracují, ani nepodnikají a ani si práci nehledají - pouze chtějí navýšit své existenční minimum a částky živobytí, a tím i výši celkového příjmu rodiny z dávek pomoci v hmotné nouzi, kde oficiálním žadatelem je dítě v rodině. Uznáváme právo každého nepracovat, ale v tom případě nesmí, bez výjimky, pobírat přímo či nepřímo, ani korunu z veřejných peněz

7. navrhujeme zavést povinnost zahrnout mezi příjmy žadatele o dávky pomoci v hmotné nouzi i příjmy z dávek pěstounské péče (zejména tzv. odměnu pěstouna - zatím v těch případech, jestliže se jedná o pěstounství v rámci rodiny. Toto opatření směřuje proti tzv. spekulativní rodinnému pěstounství. Odměna pěstouna je i v jiných případech posuzována jako standardní příjem ze závislé činnosti, např. pro účely daně z příjmů, a nevidíme tedy důvod, proč by tomu tak nemělo být i v oblasti dávek hmotné nouze.

Náš návrh ještě budeme doplňovat o další změny, abychom postihli co nejvíce současných nedostatků, které vedou ke zneužívání dávek. Naše navrhovaná opatření nesměřují proti občanům, kteří se dočasně ocitli ve složité sociální situaci, těm naopak chceme pomoci postavit se zpět na vlastní nohy. Chceme jen definitivně odstavit od veřejných zdrojů ty, kteří odmítají pracovat, podvádějí a žijí na úkor svých spoluobčanů. Jestli s námi souhlasíte, podpořte SPD u voleb! Říkáme jasně - slušný člověk na 1. místě!

Babišova vláda ANO, ČSSD a KSČM zaujala k našemu návrhu novely zákona neutrální stanovisko a nezamítla ji, jelikož si plně uvědomuje důležitost a správnost našeho návrhu, přestože jsme opoziční hnutí. Sama vláda totiž nic nepřipravila. Je tedy určitá naděje, že náš zákon projde. Rádi této bezradné vládě v potřebných návrzích pomůžeme.

Náš návrh předpokládá odebrání dávek lidem, kteří páchají přestupky, porušují povinnosti vyplývající ze školského zákona, vyhýbají se práci nebo obchází zákon za účelem získat sociální dávku. Hnutí SPD důsledně plní svůj program. Zlaté časy lidí parazitujících na sociálním systému musí skončit. Tato pomoc se musí stát mimořádným prostředkem pro situace, kdy si její příjemce z objektivních důvodů nemůže obstarat příjem vlastní prací. Anebo když mu nízký pracovní příjem nestačí na pokrytí základních životních potřeb. Ušetřené peníze je třeba použít na péči o skutečné potřebné, nemocné a zdravotně postižené občany nebo na zvýšení nízkých důchodů lidí, kteří celý život pracovali.

Společným jmenovatelem návrhů SPD je snaha skrze zpřísnění podmínek, kontrolních a sankčních mechanismů docílit omezení zneužívání příslušných sociálních dávek. A současně významně ušetřit veřejné výdaje.

Na celý tento zákon z pera SPD, který má v gesci naše poslankyně Lucie Šafránková, se můžete podívat přímo na stránkách Sněmovny zde a držte nám palce, aby prošel!

https://rodinanaprvnimmiste.cz/

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.