Okamura: Tam, kde Britové zvolili demokratické řešení, Ukrajinci poslali tanky

19.09.2014 15:27

Skotské referendum není nejdůležitější svým výsledkem, ale tím, jak Britové přistoupili k problému, který na Ukrajině způsobil občanskou válku.

Okamura: Tam, kde Britové zvolili demokratické řešení, Ukrajinci poslali tanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

V obou zemích velká část občanů žádá samostatnost. Britové vypsali referendum, tedy demokratické řešení. Ukrajinci poslali tanky a bombardéry.

Referendu ve Velké Británii bychom mohli vyčítat spoustu věcí – to, co je spojité s Ukrajinou, je zavádějící a lživá mediální kampaň, kdy Skotové byli zavalení negativními informacemi, které dobře známe z časů, kdy se dělilo Československo – tedy, že Skotsko se ekonomicky neudrží, že bude draho, že vzniknou hranice nebo, že proevropští Skotové budou muset opustit EU.

Paralela s Československem je také v tom, že naše země se také kdysi odtrhly od Rakousko-uherského soustátní na základě přijetí principu práva národů na sebeurčení.

Navzdory tomu je třeba ocenit vládu Velké Británie, která se problému postavila čelem a nechala demokraticky rozhodnout občany.

Výsledkem je nakonec to, co je přínosem pro všechny - referendum ukázalo, že postavení Skotska a Skotů je v Británii skutečně problém k řešení a že se řešit musí a řešit bude.

Referendum spor mezi Angličany a Skoty nijak neukončilo, ale posunulo do diskuze co a proč je třeba změnit.

Zatímco u nás se mluví o porážce skotských separatistů, skutečností je fakt, že zbytek Británie je nucený přistoupit na nějaké kompromisy potřebné pro udržení celistvého státu.

Tak vypadá demokracie. Tedy tak, že vlády se svých občanů ptají na názor a jsou připravené se jejich názoru podvolit. A že většina menšinu neválcuje, ale hledá kompromis prospěšný pro všechny.

V tomto ohledu se nezbývá než se ptát, proč Evropská unie, která tak ráda argumentuje šířením demokracie, podporuje tam, kde se to geopoliticky hodí, režimy dokonce zjevně nedemokratické, režimy které nerespektují a násilím potlačují přání občanů vyjádřená ve stejných referendech, jako bylo to Skotské.

Přirozené lidské právo na spravedlnost, demokracii či sebeurčení mají přece stejné Češi, Slováci, Albánci, Skotové, Baskové, Katalánci jako ukrajinští Rusové.

Nebo mají naši a evropští politici názor, že tomu je jinak?

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…