Okamura (Úsvit): Chci vědět, kdo za to může a kde jsou systémové chyby

12.12.2014 18:19

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 12. 2014.

Okamura (Úsvit): Chci vědět, kdo za to může a kde jsou systémové chyby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Vážené dámy, vážení pánové, tak já jsem rád, že po těch mnoha pokusech Úsvitu na předešlých schůzích, abychom zařadili bod Vrbětice - Vlachovice na jednání Poslanecké sněmovny, že to konečně vyšlo. Škoda, mohli jsme si ta fakta tady projednat dříve a občané by byli spokojenější. Jenom samozřejmě na úvod připomínám, že ta záležitost mě samozřejmě velice pálí a věnuji se jí od začátku, protože je to v podstatě můj bývalý senátní obvod, takže to tam velice dobře znám.

A já bych se v tom svém projevu chtěl zaměřit se svými otázkami trošku jinam než všichni ostatní. Všichni ostatní hodnotí v podstatě ten zásah, který tam probíhá, a ptá se na to, co teď bude. Mě zajímá - to je také důležité, samozřejmě. Ale já se tady pořád snažím už měsíc a půl získat odpovědi na otázky, kde došlo k tomu systémovému selhání, kde jsou ty chyby, proč vlastně k tomuto došlo a kdo za to může. Dodnes jsme se nedozvěděli od vlády, kdo za to může a kde jsou ty systémové chyby. Pan premiér Sobotka tady minule říkal, že se připravuje nová legislativa. Ale jak mohou připravovat novou legislativu, když nemají pojmenované systémové chyby a systémová selhání. Tomu nerozumím. Takto to nefunguje. Nebo to bude zase pokus - omyl? Takže to je první otázka. Jak může být připravováno nová legislativa, když dodnes nevíme, kdo za to může, kdo selhal a kde stávající systém selhal.

A já ty otázky upřesním, aby bylo vidět, že skutečně ty informace jsou různého typu a protiřečí si. Pan ministr Stropnický nám po těch výbuších řekl, že státní instituce vůbec nevěděly, jaké je množství munice na místě skladováno, respektive bylo to tady řečeno, a tyto údaje od soukromých firem se teprve poptávaly. Na druhou stranu - a zároveň pan ministr uvedl, že teprve budou tlačit na soukromé firmy - cituji: aby dodaly seznam, co ve skladech mají. Takže ministr obrany říká, že tyto informace stát nemá, vůbec neví, jaké množství munice je na místě skladováno, což samo o sobě je pozoruhodné, a pan ministr uvedl, že teprve budou tlačit na soukromé firmy, aby informace dodaly.

Zároveň však jinde ve stejném čase pan ministr Chovanec uvádí, že firmy okamžitě dodaly seznam toho, co ve skladech mají, ale dle jeho údajů to byl jen údaj na papíře, dle jeho vlastních slov, a co je pravda, že skutečnost se bude teprve zjišťovat. Tzn., je v tom zmatek. Jeden z ministrů říká, že informace nejsou a že je potřeba je poptat, jaká munice je vlastně ve skladech, a druhá informace od pana ministra Chovance je, že firmy okamžitě dodaly seznam toho, co mají, ale je potřeba skutečnost zjistit.

Tak jako tak to znamená, že stát neví. Takže informace buď má nebo nemá, tak tady už ten rozpor je, takže zmatek je tak jako tak, ale to nesvádím na vládu, protože ta je relativně u toho krátce. Zmatek je tady ještě z dřívějška. Ale otázkou je, proč se o tom zmatku nevědělo, a o tom, řekl bych, chce se mi říct bordelu tedy doslova, ústy občanů, kteří mě kontaktovali z Vrbětic - Vlachovic, ti jsou rozhořčení, ale tak jako tak zmatek je. Ale teď nechápu, proč se teprve skutečnost bude zjišťovat, tzn., že vlastně ty informace v podstatě nejsou.

Další otázka, a já se snažím dopídit toho systémového pochybení, protože premiér ani vláda to není schopna říct, kdo vlastně pochybil, ani skoro po dvou měsících. Pan hejtman Mišák nám tady říká veřejně, že v plotě byly díry, značné množství dokonce, kterými procházela např. zvěř, nebo i třeba lidi. Tzn., v muničním skladu, kde je 15 tisíc tun munice, tak jsou tam díry, kde prochází zvěř.

Na druhou stranu, já jsem si vyžádal písemné informace na ministerstvu obrany, a vyžádal jsem si soupis kontrol, které byly provedeny ohledně oplocení. A mimochodem mi bylo řečeno, že Úřad státního odborného dozoru provedl naposledy kontrolu 15. 5. 2014, a to zejména zabezpečení vnějšího oplocení. Neshledal prý zjevné závady.

Poslední opravy plotu, zřejmě někým jiným, protože jeden orgán neshledal závady, druhý asi ano, protože mám tady poznamenáno, že opravy plotu byly provedeny v květnu 2014. Tzn., jeden neshledal závady, druhý je shledal a opravil, ale třetí, konkrétně hejtman, říká, že díry jsou tam pořád. Ve skladu, kde měla volný přístup nejenom zvěř, a u nás na Zlínsku je to většinou srnčí nebo něco většího, takže tím proleze zajisté i člověk, ale prostě tak jako tak je v tom opět zmatek, nikdo neví, zdali jsou tam díry nebo ne, ale fakta zůstávají. Že plotem někdo mohl bez problémů prolézt, i nějaký člověk. Takže se hlídá v ČR 15 tisíc tun munice.

A někdo nemá pravdu. Buď hejtman si vymýšlí, nebo jsou zfalšované kontroly. A oni lžou. Řekli, že tam je opravený plot, že není problém, a on nebyl. Někdo nemá pravdu. Hejtman nebo ty kontrolní orgány. Takže kdo? Dozvíme se konečně, kdo lže, nebo kdo podvádí? Proč to není nějakým způsobem kontrolováno?

Další záležitost, kterou tady mám. Pan hejtman Mišák uvedl, že je potřeba nejprve stanovit pravidla odvozu a logistika odvozu. Proč o tom mluvím? Protože pan premiér nám tady naposledy, když jsme žádali zařadit tento bod, to je tady pár týdnů zpátky, tak nám řekl, nebo minulý týden dokonce, tak nám řekl, že ty soukromé firmy, kde se to stalo, oni budou zajišťovat odvoz té munice. Takže mě logicky zajímalo, protože jsem znejistělý, tak když tyto soukromé firmy už hlídaly munici tímto stylem, nebo někdo ji hlídal, že to tam takto bouchá, tak jsem si říkal, takže oni to budou zase ještě někam odvážet po celé ČR, např. do Květné u Poličky? Po veřejných komunikacích? Mezi obydlími občanů?

Tak jsem se zeptal, jaká jsou vlastně pravidla v ČR pro převoz munice. A bylo mi písemně odpovězeno, že Armáda ČR stanovená pravidla má. Nebudu je část. Policie ČR má rovněž vlastní vnitřní předpisy. V pořádku. A co se týče odvozu munice soukromými prostředky, cituji tu jednu větu, víc jich není, a pochopil jsem proč. To podléhá jiným pravidlům, zejména povinnosti, nahlásit je příslušným orgánům Policie ČR. Ty podmínky. Soukromé firmy hlásí své podmínky policii, jak budou převážet munici. No to je přímo skandál.

Zřejmě mi z toho vyplývá, mám tady písemně odpověď z ministerstva obrany, že soukromé firmy si snad určují svoje podmínky. Nebo je nikdo neví? Anebo jak to vlastně je? Já jsem se ptal, jaké jsou podmínky pro převoz munice soukromými firmami v ČR jako takové. K tomu mám, že je povinnost nahlásit to policii. Jaká jsou vlastně pravidla? Jaká jsou vlastně pravidla pro převoz munice soukromými firmami.

Dále jsem se ptal, jak často se vlastně kontrolovaly muniční sklady, protože přece 15 tisíc tun munice, to je obrovské množství. Zjistil jsem, že sklady byly kontrolovány v podstatě např. Báňským úřadem, protože kontrolu uskladnění průmyslových výbušnin má na starosti Báňský úřad. A on je kontroluje jenom jednou za dva roky. Jedna kontrola byla 2011, druhá 2013. A já se ptám a znova se snažím dopídit, protože bohužel jsem tu odpověď tady téměř za dva měsíce nedostal, jenom opakuji, kde je to systémové selhání.

Kontroly se dělají, když je v Čechách uskladněno 15 tisíc tun munice jednou za dva roky, mi z toho vyplývá. Je to ale dostatečné, zvláště když těch skladů v ČR máme dalších třicet přibližně? Nemají být ty kontroly tedy častější?

Dávám takové návodné otázky, abychom se k tomu nějakým způsobem dobrali. A dokonce tady mám napsáno, když jsem se ptal, zdali Policie ČR nějakým způsobem kontroluje, takže o kontrole Policie ČR na uskladnění munice nebyl dohledán záznam, a z toho usuzujeme, že neproběhla.

Tak to už je opravdu, myslím, že další otázka, a je tedy potřeba, neříkám, že neproběhla. Proběhla. Možná tady neprobíhá vzájemná výměna informací, ale už to je samo o sobě systémové pochybení, když příslušné orgány neví vzájemně, nebo není informační systém ohledně takto závažných věcí, jako uskladnění munice, není tak provázán, že není vzájemně informace o tom, kdo jakou dělá kontrolu, takže je to četnost kontrol, vzájemná výměna informací.

Občané Vlachovic - Vrbětic se nás ptají, minimálně nás z Úsvitu, protože se tam pohybujeme, i uplynulý víkend tam byli dva naši poslanci, Karel Fiedler, Jarda Holík, a snažili se tam získávat informace a nějakým způsobem tam pracovat, tak se ptají, kdy se reálně dozví, jaké nebezpečí jim hrozilo, nebo spíše stále hrozí. Tak to se asi nedozví, jak jsem tak pochopil, protože konkrétní údaje o množství a druzích uloženého materiálu nelze zveřejnit, neboť by se jednalo o bezpečnostní riziko státu. Chápu.

Ale jenom apeluji, prosím, na vládu, aby alespoň co nejvíc informací podala, protože ti lidé jsou opravdu velice psychicky vyčerpaní a je to velice, ta situace je vážná. A prosím, aby těch informací bylo co nejvíce.

Snažím se, znova opakuji, pojmenovat, kde můžou být ta systémová pochybení, aby se to příště nestalo,abychom na základě toho tu legislativu eventuálně upravovali.

Hasičská jednotka. Člověk by čekal, že v místě, kde je 15 tisíc tun munice, že bude hasičská jednotka. Ona tam nebyla. Ona tam nebyla zřízena, a já jsem se tedy logicky ptal, proč tam nebyla zřízena hasičská jednotka podle stávajících předpisů v České republice, a znovu, jestli to také není systémové pochybení, jedno z mnoha, v legislativě, která bychom měli upravit a o nichž lze diskutovat, jestli k tomu vznikne nějaká komise, tak my se jí rádi zúčastníme, pakliže budeme skutečně přizváni.

Naopak jsem slyšel interně, že pan premiér nechtěl, aby se třeba uplynulý víkend zúčastnili poslanci jiných stran. To mě trošku zarazilo. My bychom se rádi zúčastnili, protože i my máme odpovědnost vůči voličům. Ale pane premiére, vy jste prý říkal, že si nepřejete účast poslanců jiných stran. Říkal jste to jednomu našemu poslanci přímo do očí tady před vchodem do sálu. Takže se omlouvám, ale to jsem tedy vůbec už nepochopil. Protože i my jsme zvoleni, minimálně za Zlínský kraj, nebo máme tam odpovědnost vůči občanům.

Jinak co se týče té hasičské jednotky, tak jsem se ptal, proč tam nebyla. A představte si, že to bylo posuzováno, zdali tam má být nebo nemá být. A došlo se k závěru v rámci posuzování, posuzování požárního nebezpečí, že prý to nebezpečí je velmi nízké. Takže nějaký orgán došel k posouzení, že když to posuzovali, že bylo velmi nízké. A já se ptám, co je to v České republice za předpisy, že muniční sklad s 15 tisíci tunami munice je označen, že je tam velmi nízké požární nebezpečí.

A teď vidíme, jaký je výsledek, že to nebezpečí velmi nízké není, naopak je extrémně vysoké. To znamená, znova říkám, není tady taky další problém, který musíme samozřejmě společně upravit? A celou záležitost dokresluje už jen to, že když úvodní požární jednotka po výbuchu vjížděla do toho areálu, tak areál, vlastně ty objekty mají takzvané operativní karty jednotlivých objektů, kde jsou technické parametry, aby věděli, kde zasáhnout, kam jet, aby třeba, já nevím, nějaká zřejmě elektroinstalace a podobně. Oni ty operativní karty v ruce neměli. Ty jim byly předány až následně. To znamená, to už je jak v Kocourkově.

Tady je sklad 15 tisíc tun munice, vjede tam hasičská jednotka zvenčí, zřejmě ze Slavičína, kde jsou profesionální hasiči, já to tam znám, samozřejmě na té hasičárně jsem byl opakovaně, a vjedou tam, je to vyhodnoceno jako nízké riziko, vjedou zvenčí, a teď nevědí, kam mají jet a kde mají zasahovat, protože jim nejsou předány ty operační karty. Nebo operativní karty, omlouvám se.

Takže takhle funguje systém v České republice? To je přece šílené, vážení přátelé.

Dále bych rád zmínil další záležitost, že pan ministr Chovanec v minulosti uvedl, a zase to bereme věcně, není to nic, že bych na někoho útočil, to v žádném případě. Tohleto je spíš otázka jiná. Pane ministře, vy jste říkal, že byla chyba, že byl zprivatizován i bezpečnostní prostor. Evidentně to tak vypadá. Není to samozřejmě vaše chyba, to říkám předem. Ale jenom bych se chtěl zeptat věcně, co tedy plánujete jako vláda v tomto ohledu, jestli bude vyhodnoceno, že bude nějaká deprivatizace nebo že by se o to znova staral stát nebo... Jenom mě to jako zajímá. A taky se to týká systémového řešení, co teď tedy dál s tím, aby se tyto věci samozřejmě neopakovaly.

Jinak tady mám zase další písemnou informaci, a už jdu k závěru, že Policie České republiky měla disponovat informacemi o místě uložení, jakož i dalšími informacemi o bezpečnosti materiálu skladovaném ve zdejších muničních skladech. Ale tak tomu už vůbec nerozumím, protože na jednu stranu jeden státní orgán tvrdí, já tady mám výcuc různých informací, co jsem písemně obdržel, písemně (s důrazem) od státních orgánů. Jeden tvrdí, že policie měla disponovat. Druhý, pan ministr Stropnický, tvrdí, že státní instituce nevěděly a že teprve budou tlačit na soukromé firmy. Teprve (s důrazem), říkám, budou tlačit na soukromé firmy, aby dodaly seznam. Tak teď nevím tedy. A pan ministr (Řečník se otáčí na ministra Chovance.) naopak v té době uvedl, že firmy dodaly seznam okamžitě. Tak jako tak seznam nebyl. A tak jako tak se neví, ale policie zřejmě disponovat měla.

To je totální chaos, přátelé. Totální chaos ohledně uskladňování munice v České republice. To je totální, promiňte, ale už bordel, opravdu.

Závěrem bych chtěl říct, ale problém je, že vedle toho bydlí občané na desítkách míst v České republice. A přeci není možné tohleto tolerovat. Proto znova prosím vládu, jak jste si všimli, vůbec neútočím na vládu, vůbec na ni neútočím, jenom pojmenovávám problémy a chci, aby se rychle nastavilo systémové řešení, aby se to už nikdy neopakovalo. Jinak kvituji to, že tam jsou vojáci, že je to ohraničeno, že probíhají různá opatření. To je samozřejmě v pořádku.

Závěrem bych chtěl říct, to tady padlo, ani jsem neměl v plánu o tom hovořit, protože mi to ani za to nestojí v této souvislosti, ale to, že tady není hejtman Mišák, to je absolutní opovržení a selhání, to je úplně neuvěřitelné, protože já pana hejtmana Mišáka znám, vždycky má plná ústa toho, jak se co má dělat a jak on všechno dělá správně, byl to můj soupeř v senátních volbách, a tady se mohl ukázat, jak mu záleží na občanech. Celá Poslanecká sněmovna tady má mimořádnou schůzi k této mimořádné věci a on tady prostě není. Je to úplně děsné. Je to jenom symbolická tečka za tím, co tady říkám. Totální opovržení státní správy. A je mi jedno, jestli je to hejtman za ČSSD, anebo někdo jiný. Občané neřeší, kdo je za jakou stranu. Oni potřebují pomoc, informace, a hlavně aby se to nestalo, aby mohli normálně spokojeně žít. Je úplně jedno, za koho ten hejtman je. To říkám já za sebe. Ale to je tedy skutečně opovržení nejvyššího kalibru, že tady není.

Děkuji za pozornost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…