Okamura (Úsvit): Program 17. schůze poslanecké Sněmovny

23.09.2014 16:41

Vyjádření k aktuálnímu programu schůze poslanecké Sněmovny

Okamura (Úsvit): Program 17. schůze poslanecké Sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

1) Zákon o odpadech vrácená Senátem

Nepodpoříme ani Sněmovní variantu (jelikož velkým přílepkem určila nově obcím povinnosti ohledně recyklovatelného odpadu, což velmi finančně obce zatíží, bez možnosti řádné přípravy), ani Senátní variantu, jelikož perzekvuje a trestá slušné občany, kteří nic neudělali, kvůli těm neslušným. Systémové řešení očekáváme v rámci komplexní novely zákona o odpadech, která se připravuje.

2) Zákon o dani z příjmu

Pakliže nebude přijat pozměňovací návrh Úsvitu, kterým rušíme omezení paušálu u živnostníků, tak se při hlasování o celkovém zákonu zdržíme, jelikož na jednu stranu všemy hlasy podporujeme slevy na děti a důchodce, na druhou stranu ale odmítáme zvyšování daní živnostníkům v situaci, kdy máme rekordních více než 600 tis. nezaměstnaných.

3) Zákon o DPH

Tento zákon podpoříme, jelikož vítáme snížení sazby DPH na léky a dětské potřeby. Úsvit na tyto komodity navrhoval nulovou sazbu, tak jako si jí vylobovala v EU například Velká Británie.

4) Zákon o státní sociální podpoře

Tento zákon podpoříme, jelikož vítáme zavedení porodného také na druhé dítě. Vládní návrh však nic neřeší, jelikož podle analýzy Sociologického ústavu Akademie věd se musí rodit minimálně 2,14 dítěte na matku, jinak český národ nadále vymírá.
Proto se bude hlasovat o pozměňujícím návrhu Úsvitu, kdy dáváme porodné i na třetí a každé další dítě, avšak pouze za podmínky, že bude mít matka pracovní minulost minimálně 5 let a čistý trestní rejtřík, přičemž do doby 5 let se bude započítávat i vyšší a vysokočkolské studium. Tím podpoříme porodnost řádných slušných rodin a naopak nepodpoříme ty neslušné a nepracující.

5) Zákon o hmotné nouzi

Zákon podpoříme, i když jsme přesvědčení, že návrh Úsvitu, který Sněmovna v únoru zamítla, řešil celý problém zneužívání doplatků na bydlení mnohem lépe. Úsvit navrhoval stanovit cenu obvyklou na základě cenové mapy. Vláda navrhuje složité prokazování např.na základě nabídky místních realitních kanceláří. Problém je však potřeba řešit, tak i když je zákon nedokonalý, oproti původnímu návrhu Úsvitu, tak je to lepší než nic. Zásadně však nesouhlasíme s pozměňovacím návrhem p.Sklenáka (a Dienstbiera), který rozšiřuje doplatky na bydlení také na zahradní chatky atp bez záchodové místnosti či koupelny. To je vládní koncepce sociálního bydlení? Tento pozměňovací návrh pouze ukazuje na neschopnost vlády přijít se zákonem o sociálnm bydlení, který stále slibuje, a chybí i jakákoliv koncepce.

6) Ustavení vyšetřovací komise k dálníci D47

Poslankyně Úsvitu Olga Havlová iniciovala vznik této vyšetřovací komise a tento týden proběhne ve Sněmovně hlasování. Podporu jsme zajistili skrz politické spektrum.

7) Zákon o restitucích

Poslanec Úsvitu Karel Fiedler předkládá dva pozměňující návrhy. První prodlužuje lhůtu, do které mělo být rozhodnuto o podaných výzvách z 6 na 24 měsíců. Druhý stanovuje lhůty a podmínky pro případy, kdy by se následně zjistilo, že vydaný majetek nenáležel do původního majetku registrovaných církví a náboženských společností.

8) Zákon o dětských skupinách - vrácené Senátem

Poslanci hnutí Úsvit podporují lesní školky. V rámci diskuse se klub usnesl na volném hlasování, kdy mírná většina podpoří senátní verzi a ostatní poslaneckou.

9) Útok na Islámský stát

Podporujeme boj proti islámskému radikalismu, přičemž považujeme za důležité, aby měly tyto akce mezinárodní právní rámec. V této souvislosti znovu apelujeme na vládu, aby zpřísnila imigrační politiku naši země. Nechceme zde žádné náboženské fanatiky.  

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny