Okamura (Úsvit): Svoboda slova nesmí být svobodou lhát

08.03.2015 16:46

Zúčastnil jsem se demonstrace na Pražském hradě s názvem „Národe, probuď se“, kde jsem měl projev na téma „Mediokracie – manipulace veřejným míněním jako další nedemokratická fáze boje s každým, kdo je označený jako novodobý třídní (společenský) nepřítel“. Přítomen byl také prezident Zeman. Zde jsou úryvky z mého projevu:

Okamura (Úsvit): Svoboda slova nesmí být svobodou lhát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Denně vidím, jak se usilovně snaží novináři a média rozdělit společnost. Jak se chytají každého slova vybraných „…nepohodlných“ politiků a pokouší se jim vtisknout negativní smysl.

Vždy jsem měl pocit, že přímá demokracie je systémové řešení vad současné pseudodemokracie. Dnes už vím, že ani přímá demokracie nemá šanci přinést nápravu, pokud tady budou média bez jakékoliv odpovědnosti lhát, překrucovat a ničit kohokoliv, kdo se jim znelíbí.

Svoboda slova nesmí být svobodou lhát.

Kauza s cenzurou projevu pana prezidenta doložila, že manipulace se neštítí ani Česká televize. Bezprecedentním důkazem lhaní, překrucování či vynechávání faktů bylo ovšem její loňské informování o krizi na Ukrajině. Radní České televize Michal Jankovec pak nasadil všemu korunu, když na obhajobu televize prohlásil, že Česká televize má určený úhel pohledu na základě doporučení Evropské komise.

Mediální manipulace přímo ohrožují demokracii v naší zemi – ne politici, ale média rozhodují, kdo bude příštím vítězem voleb, kdo bude vládnout této zemi a naopak, kdo půjde k ledu. Politici se tomu brání různě: velké strany mají své radní v televizi nebo prostřednictvím státních firem média podplácejí inzercí a jiní si média rovnou nakupují.

Bohužel ne každý si může koupit vydavatelství, ne každý může podplácet inzercí za peníze státních firem. Řešením je systémová změna: nezávislý institut, orgán, který by dohlížel nad dodržováním závazného etického kodexu médií, jehož podstatou musí být, že média nesmí lhát, překrucovat či zavádět. Tento princip platí ve vyspělých evropských zemích.

Vážení přátelé, dovolte mi být optimistou – věřím spolu se Švejkem, že my tuhle válku vyhrajeme a přijde den, kdy přestane platit přísloví, že někdo lže, jako když tiskne.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …