Okamura (Úsvit): Televize se spolčila s pučisty. Už to vyšetřuje policie

20.03.2015 19:32

Podal jsem trestní oznámení ohledně hospodaření hnutí Úsvit pro podezření z tr. činů Porušování povinnosti při správě cizího majetku, tr. činu Zpronevěry a pro podezření z tr. činu Podílnictví. Pořad Reportéři ČT totiž ve spolupráci s pučisty připravuje reportáž o hospodaření hnutí Úsvit, přičemž zadání je znedůvěryhodnit a dehonestovat Okamuru.

Okamura (Úsvit): Televize se spolčila s pučisty. Už to vyšetřuje policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Dovolte mi proto vnést do problematiky jasno.

Ano, účetnictví Úsvitu se potýká s jistými problémy, ovšem v jiném kontextu - a vše nasvědčuje tomu že byly tyto problémy dokonce důvodem k vyvolání vnitrostranického puče a pokusu zbavit mě vlivu ve vedení hnutí.

Po podzimních komunálních volbách jsme požádali člena předsednictva Georgiho Bidenka, který měl dohlížet na efektivitu kampaně, aby udělal revizi vyúčtování volební kampaně, kterou proplácel další člen předsednictva a zároveň tajemník Jan Zilvar, a která podle našeho soudu překročila rozpočet odsouhlasený předsednictvem. Kolega Bidenko poté přišel na předsednictvo s tím, že mnohé platby jdou na neznámé firmy za neznámé plnění, že faktury i objednávky podepisovali lidé z Věcí Veřejných a to bez jakékoli pravomoci objednávky a faktury podepisovat, a co bylo nejpodivuhodnější, že tyto faktury byly proplaceny. Zároveň byly tyto platby v bance uvedeny pod jinými tituly, než bylo uvedeno na fakturách.

Na základě těchto zjištění jsem já z pozice předsedy již vloni v říjnu ihned inicioval hloubkový audit hospodaření hnutí Úsvit, kdy jsem nechal hloubkově prověřit všechny smlouvy za loňský rok, všechna plnění, všechny výkazy práce, všechny hodinové sazby. A musím zde sdělit, že nad výše uvedeným problémem se pozastavil i náš tehdejší auditor, který jinak neměl žádné jiné výhrady a samozřejmě už vůbec neměl žádné výhrady k čemukoli, co by se byť vzdáleně týkalo mojí osoby.

Já jsem se na základě zjištění auditora pokoušel většinu aktérů - co faktury podepisovali a propláceli vyslechnout a zjistit kam a za co peníze šly. Bohužel nikdo se nenamáhal mi odpovídat. Požádal jsem proto partnerskou firmu o důkladnější účetní audit, což velmi znejistilo kolegu, který měl proplácení na starosti.

Paralelně s událostmi v hnutí jsem se pak dostával k dalším a dalším informacím o našem účetnictví. Například se ukázalo přímé personální propojení aktérů puče s účetní firmou, takže je nyní již zcela zřejmé, že se stěží někdy dozvíme skutečnou pravdu.
Na základě výše uvedených zjištění podal letos 23. února bývalý místopředseda hnutí Jaroslav Novák trestní oznámení pro podezření z tr. činů Porušování povinnosti při správě cizího majetku, tr. činu Zpronevěry a pro podezření z tr. činu Podílnictví.

Já jsem před několika týdny požádal účetní firmu hnutí Úsvit o kopie některých dokladů, ale ta je mně, předsedovi hnutí, odmítla poskytnout. Následně mně jednatel této účetní firmy sdělil, že jako předseda nemám právo na informace a že jediný, komu budou informace sdělovat, je tajemník Jan Zilvar.

Uvědomili jsme si a máme podezření, že tu hrozí falšování a manipulace s účetnictvím a že probíhá pokus o převedení pozornosti k mojí osobě.

Proto jsem v rámci doplnění tr. oznámení požádal policii o součinnost ohledně zajištění účetnictví. Podle mých informací již policie zahájila šetření.

V této souvislosti znovu opakuji, že Tomio Okamura nikdy nepodepsal za hnutí Úsvit samostatně žádnou smlouvu, nikdy nepodepsal žádný výkaz práce od jakéhokoliv dodavatele, nikdy nedal pokyn k žádné platbě ani nikdy sám neprovedl žádnou platbu. Co se týče financí hnutí Úsvit, vždy jsem jednal pouze v širším konsensu za souhlasu dalších osob z předsednictva hnutí.

A znovu zdůrazňuji, že ani hloubkový audit, který jsem sám inicioval již vloni v říjnu, neměl ani nemenší výhradu týkající se mojí osoby nebo firem, které mi dělaly nějaký servis.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…