Okamura (Úsvit): Vláda prosazuje hazard

10.12.2014 8:35

Hnutí Úsvit navrhlo úplný zákaz výherních hracích automatů. Ale vláda je proti. Vládní koalice se totiž dnes postavila záporně v naší novele zákona, kde hnutí Úsvit zakazuje v Česku výherní hrací automaty, videoloterijní terminály a jejich internetové obdoby.

Okamura (Úsvit): Vláda prosazuje hazard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

Nejpozději do tří měsíců od účinnosti novely by zanikla všechna povolení, která by s ní byla v rozporu. Účinnost Úsvit navrhuje od května příštího roku. Novelu loterijního zákona z pera hnutí Úsvit nyní projedná Parlament, ale kvůli zápornému stanovisku vlády, která má v Parlamentu většinu, novela nemá pravděpodobně šanci na úspěch.

Přitom studie Národního ústavu duševního zdraví z roku 2014 a studie hazardních her v České republice uvádí celospolečenské náklady na hazard na 16 – 30 miliard korun. Oproti tomu výnosy pro veřejné rozpočty a pro rozpočty krajů a obci se ze zmíněných sázkových her pohybují pouze v řádu 6 až 7 miliard Kč.

Podle dostupných studií se odhaduje, že v České republice je řádově 100 tisíc patologických hráčů. Počet osob, který je negativně zasažen hazardem je však mnohem vyšší. Jedná se především o rodinné příslušníky, zaměstnavatele nebo věřitele patologických hráčů. Ze studií vyplývá, že se jedná o 1 až 1,5 milionu obyvatel České republiky. Vůbec tedy nechápu, proč je vláda proti? Že by vláda podlehla všemocné hazardní lobby?

Omezením hazardu na území České republiky se dá očekávat podstatné snížení negativních nákladů, které pro společnost v souvislosti s velkým rozšířením hazardu vznikají. Mezi největší náklady veřejných rozpočtů patří výdaje na potlačování průvodních negativních sociálních jevů. Nejsnáze doložitelné jsou výdaje na léčbu závislosti na hazardních hrách, tzv. nemoci patologického hráčství. Mezi další náklady veřejných rozpočtů, které způsobují negativní dopady hazardního průmyslu na společnost, patří výdaje na potírání související trestné činnosti.

Mezi další negativní závažné důsledky hráčství patří krachy v podnikání, ztráty bydlení a následné bezdomovectví či rozpad rodin. Výjimečná nejsou ani krádeže, podvody, neplacení výživného. S hazardem je spojená majetková i násilná trestná činnost. Rovněž vzniká vyšší riziko zneužívání alkoholu a jiných psychotropních látek (velmi příznačné je, že část heren poskytuje hráčům zdarma také alkoholické nápoje).

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomio Okamura

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě